Eindelijk! 22 jaar na Srebrenica veroordeelt Joegoslaviëtribunaal genocidepleger Ratko Mladić tot levenslang

Geen categorienov 22 2017, 15:00
Het is over en uit voor één van de grootste schurken uit de recente geschiedenis.
22 jaar geleden, was het deze juli alweer dat Ratko Mladić met zijn Servische troepen Srebrenica binnentrok. Het was een slachtpartij die Europa sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer gezien had: volgens het Srebrenica-herdenkingscentrum kwamen maar liefst 8373 Bosniërs om toen de Servische bevelhebber de stad innam, alle mannen bijeendreef en ze vervolgens stuk voor stuk standrechtelijk executeerde of deporteerde. Aan welke kant van het Joegoslavische conflict je destijds ook stond: dit is een monster dat eigenlijk niet beter verdient dan wat hij zijn talloze slachtoffers aandeed.
De doodstraf zit er niet in voor Mladić - zo beschaafd zijn wij dan wel weer - maar verder heeft hij weinig te juichen. Het Joegoslaviëtribunaal heeft na jarenlang wikken en wegen de man veroordeeld tot een levenslange celstraf. Hij kan nog in beroep gaan en zal dat waarschijnlijk ook doen, maar dat zal weinig veranderen: de rechter achtte hem schuldig wat betreft vrijwel alle aanklachten, waaronder het plegen van genocide en 'misdaden tegen de menselijkheid' in het algemeen. En da's niet zo gek: er zijn stapels bewijs voor.
Daarmee lijkt er dus eindelijk een einde te komen aan een 22-jarige strijd van nabestaanden tegen deze 'slager van Srebrenica'. Want hoewel hij op veel meer plaatsen gruwelijke bloedbaden aanrichtte, kwam niets in de buurt van wat er op 11 juli in het noord-Bosnische plaatsje plaatsvond. Dat is vanzelfsprekend een Bosnisch trauma, maar ook een Nederlands, door de aanwezigheid van onze Dutchbatters die overrompeld werden door de Serviërs en niets anders konden dan toekijken. Dat nota bene zíj dan later door die nabestaanden werden aangeklaagd wegens (het niet voorkomen van) genocide is natuurlijk een extra pijnlijke zaak. Het is te hopen dat ook zij nu rust zullen kunnen vinden nu de échte verantwoordelijke voor deze slachtpartij levenslang de cel in draait.
Of levenslang in dit geval overigens ook echt levenslang betekent, valt nog te bezien. Aangezien meneer echter al 75 is, is de kans dat hij niét buiten de cel komt te overlijden, bijzonder klein. En dat is ook goed zo.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten