Eindelijk: Kabinet wil overlastgevende asielzoekers veel harder gaan aanpakken

Geen categoriejun 08 2018, 20:00
De autoriteiten hebben er last van, de buurtbewoners hebben er last van en veel asielzoekers zelf hebben er last van: een kleine groep overlastgevende asielzoekers. Ze terroriseren de boel en zorgen er voor dat niemand zich veilig of fijn voelt. Men verlaat een land vanwege onderdrukking en chaos en komen in centra terecht waar een kleine groep precies hetzelfde doen.

Zo moet de capaciteit van de Immigratie- en Naturalisatiedienst worden uitgebreid. zodat mensen die via een ander Europees land naar Nederland zijn gekomen sneller kunnen worden teruggestuurd.

erder wil hij onder meer dat overlastgevers sneller worden overgeplaatst naar extra strenge opvanglocaties. Er zijn op dit moment twee van die zogenoemde begeleiding- en toezichtslocaties (ebtl's): een in Amsterdam en een in Hoogeveen. De asielzoekers volgen er een intensief programma om hun gedrag te verbeteren en hebben een dagelijkse meldplicht.

Natuurlijk hele goede plannen, maar het probleem ligt ook bij het aantal asielzoekers die je binnenlaat. Grote groepen zorgen ervoor dat men zich meer anoniem voelt. Daarnaast is het ongekend dat het zo lang heeft moeten duren voordat er gekeken werd naar mogelijkheden om dit aan te pakken. We zijn vanaf 2015 al bezig met asielzoekers en vluchtelingen en er zijn al te veel incidenten geweest.

Harbers komt met zijn plan na "een reeks incidenten op en rondom opvanglocaties, waarbij vreemdelingen met een niet-kansrijke asielaanvraag zijn oververtegenwoordigd". Het gaat volgens hem vaak om jonge asielzoekers uit veilige landen, die bovendien geregeld al in een ander Europees land een asielverzoek indienden en daar volgens de zogenoemde Dublin-afspraken naar teruggestuurd kunnen worden.

Pubers, altijd lastpakken, binnen welke cultuur dan ook.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten