Er worden dagelijks 311 fietsen gestolen in Nederland

Geen categoriejun 06 2015, 17:00
Iets meer zelfs. Vorig jaar werden er in totaal 113.779 fietsen gestolen.
Nu.nl bericht dat fietsen één van de favoriete doelwitten blijven van professionele- en amateurdieven. Uit onderzoek blijkt dat er vorig jaar maar liefst 113.779 fietsen werden gestolen. Dat komt neer op iets meer dan 311 fietsen per dag.
Dat blijkt uit cijfers die NU.nl van de politie heeft ontvangen. Het gaat om incidenten die door de politie zijn geregistreerd, dus het werkelijke aantal ligt mogelijk nog veel hoger.
"Het kan zijn dat mensen een grotere bereidheid hebben om aangifte te doen van hun gestolen fiets", vermoedt een woordvoerster van de politie.
Dat kan. Het is natuurlijk ook een mogelijkheid dat er gewoon meer fietsen worden gesloten. Wat de oorzaak precies is van de gestegen cijfers is niet helemaal duidelijk. Feit is wel dat er meer door de politie geregistreerde diefstallen van fietsen plaatsvonden vorig jaar dan in 2013. Toen ging het nog om 109.886 tweewielers.
Groningen is de hoofdstad qua fietsendiefstallen. Daar vinden er 17,2 'incidenten' plaats per 1.000 inwoners. Dit betekent dat een significant deel van de Groningse bevolking te maken krijgt met dit misdrijf. Als iemand die in Groningen studeerde moet ik toegeven dat dit me niet verrast; daklozen verkopen daar fietsen aan de lopende band. Die fietsen hebben ze ongetwijfeld gestolen. De 'onschuldige' studenten kopen die fietsen vervolgens voor een eurotje of tien, vijftien.
De politie heeft echter een andere theorie:
"Studenten zijn veelal afhankelijk van hun fiets als vervoermiddel. Zij hebben ook een smallere beurs. Daarom zijn zij wellicht eerder bereid om aangifte te doen van een gestolen fiets."
Dat verklaart ook meteen waarom Nijmegen in de top 3 staat met 16,2 gestolen fietsen per 1.000 inwoners. Opvallend is de tweede plek van Vlieland - wellicht dat dit iets te maken heeft met het grote aantal toeristen op dat eiland.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten