Erdal Balci grijpt Pasen aan om religies eens lekker een duw te geven

Erdal Balci grijpt Pasen aan om religies eens lekker een duw te geven

Zucht.

Je hebt van die vervelende mensen -- heel vervelende mensen, zelfs -- die zo'n hekel aan religies hebben dat ze religieuze feestdagen steevast gebruiken om bepaalde religies een flinke duw te geven. Waarom je dat zou doen is mij een raadsel -- doe dat op niet-religieuze dagen -- maar deze mensen kunnen zich gewoon niet inhouden. Nou ja, niet als het 't christendom betreft. Zie deze tweet van Erdal Balci, columnist van de Volkskrant:

"De mens is een religieus wezen," schrijft hij, "zonder de capaciteit om een god te verzinnen waar ze allemaal in kunnen geloven." Met andere woorden, op Tweede Paasdag onderstreept hij zijn idee dat god een verzinsel is van de mens, waar hij voor de goede orde aan toevoegt dat dit verzinsel nooit goed genoeg is voor alle mensen.

"Met betere proza was er waarschijnlijk niet zoveel bloed gegoten," sluit hij vervolgens af.

Hij gebruikt Pasen dus niet alleen om religies te schofferen, maar zelfs om religies van bloedvergieten te beschuldigen.

Op Tweede Paasdag. De (tweede) dag dat christenen vieren dat Jezus, aldus de christelijke religie, is opgestaan uit de dood voor de vergeving van de zonden van de mensheid.

Dit totale gebrek aan respect voor religies is tekenend voor a) onze tijd en b) voor fanatieke atheïsten die zo overtuigd zijn van hun eigen gelijk dat we ze eigenlijk alleen nog maar fundamentalisten kunnen noemen. Ze moeten elke mooie religieuze feestdag verpesten. Ze kunnen zich gewoon niet inhouden. Iedereen moet geloven wat zij geloven -- de evangelisatie van het orthodoxe atheïsme moet altijd doorgaan.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties