Erdogan bevestigt: er zijn geluidsopnamen van de marteling en moord op journalist Jamal Khashoggi

Geen categorienov 10 2018, 21:00
Jammer voor de Saoedi's, maar het bewijs is er.
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan is dan eindelijk publiek gegaan met het bewijs dat hij heeft voor de moord op de Saoedische journalist Jamal Khashoggi. Volgens de Turken werd Khashoggi vermoord op het Saoedische consulaat in Turkije. De Saoediërs beweerden eerst dat dit onzin was, dat hij het consulaat "verlaten had." Daarna zeiden ze dat de journalist inderdaad gedood was, maar dat was een foutje geweest. Er was een gevecht uitgebroken, en daarbij kwam hij -- helaas! -- om het leven. Tenslotte zei Riyad dan toch dan hij inderdaad vermoord was. Maar dat gebeurde niet op gezag van de kroonprins, welnee, een stel geheim agenten zou gewoon een beetje te ver zijn gegaan. Ofzo.
Jammer genoeg voor de Saoediërs hebben de Turkse autoriteiten het audiobewijs van de moord. Geen wonder dus dat Ankara vanaf dag één stelde dat het een moord was, en dat die moord was uitgevoerd door geheim agenten loyaal aan kroonprins Mohammed Bin Salman, die ook wel MBS genoemd wordt.
"We hebben de banden," aldus Erdogan. "We hebben ze gegeven aan Saoedi-Arabië, de Verenigde Staten, Duitsers, Fransen en Britten, aan hen allemaal. Ze hebben naar alle gesprekken daarop geluisterd. Ze weten ervan."
Maar, voegde hij daar aan toe, het blijft een beetje merkwaardig dat de Saoediërs de naam van de moordenaar nog steeds niet publiek gemaakt hebben. De Saoedische aanklager heeft toegegeven dat het een moord met voorbedachten rade was, maar de verantwoordelijke is nog steeds niet geïdentificeerd. Erdogan vindt dat, geheel terecht natuurlijk, zowel bijzonder verdacht als volstrekt onacceptabel.
Het wordt tijd voor Europa en Amerika om ein-de-lijk iets te doen aan het wangedrag van de Saoediërs. MBS gedraagt zich te veel als een brute dictator. Dat kan niet zomaar geaccepteerd worden. Er zal druk gezet moeten worden op Riyad.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten