Erdogan wil verlenging noodtoestand: ik waarschuwde hier maanden geleden al voor

Geen categoriesep 29 2016, 13:00
In oktober komt er een einde aan de noodtoestand in Turkije, die president Erdogan halverwege juli uitriep.
Toen hij dat deed vertelde ik iedereen om me heen -- en schreef ik op sociale media, in stukken, etc. -- dat ik er niets van geloofde dat het hier bij zou blijven. Als autocraten ergens om bekendstaan dan is het namelijk dat ze noodtoestanden misbruiken om hun eigen macht te vergroten. In sommige gevallen duurt zo'n officiële noodtoestand letterlijk jaren.
Als Erdogan, en dat vermoedde ik, de mislukte coup zou gebruiken om de alleenheerschappij naar zich toe te trekken zou de noodtoestand dus ongetwijfeld verlengd worden.
En wat denkt u? Jawel:
https://twitter.com/aylajean/status/781417652870868993
Met andere woorden, Erdogan wil een verlenging van de noodtoestand.
Zoals iedereen met ook maar een beetje verstand van de Turkse politiek onmiddellijk aanvoelde wordt hij daarin gesteund door Bahçeli, de leider van de extreem-nationalistische MHP:
https://twitter.com/DailySabah/status/781453292341751808
Daily Sabah -- dat een pr-orgaan van Erdogan is -- noemt Bahçeli een 'oppositieleider', maar dat is hij in werkelijkheid al heel lang niet meer. Tegenwoordig steunt hij Erdogan werkelijk in alles. In Rusland heb je ook dat soort 'oppositieleiders': ze horen niet officieel bij Poetins partij, maar ze steunen hem zonder uitzondering. Bahçeli is ook zo'n man. Als échte oppositie in Turkije heb je helemaal niets aan hem.
Hoe dan ook, het lijkt er dus op dat de noodtoestand minimaal drie maanden langer zal duren. Over een maand of twee gaan we zien of Erdogan dat genoeg vindt. Zo niet, dan verlengt hij het gewoon nog een keer.
En ondertussen maar roepen dat Turkije een 'democratie' is. Ja hoor, Tayyip.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten