EU komt streng Europese klimaatactieplan: Frans Timmermans gaat dicteren hoe we moeten leven

EU komt streng Europese klimaatactieplan: Frans Timmermans gaat dicteren hoe we moeten leven

Frans Timmermans in Brussel. Bron: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com.

De Europese Commissie heeft een klimaatactieplan gemaakt, deze week wordt het actieplan gepresenteerd maar de ijzeren hand van Frans Timmermans is nu al goed zichtbaar. Méér biomassa, en minder autoplezier. De EU gaat beginnen met de eerste grote stappen richting klimaatneutraliteit in 2050. Maar wie gaat de rekening betalen?

Klimaatpaus Frans Timmermans heeft het 'weergaloze' idee om de uitstoot van broeikasgassen met minimaal 55% te verminderen in 2030. Of dit plan realistisch of haalbaar is is een tweede vraag. De infrastructuur in Oost-Europa is belabberd, en zal honderden miljarden kosten om die enigszins 'klimaatneutraal' te krijgen.

Toch blijft het opmerkelijk dat Timmermans, na alle ontstane kritiek, zo'n grote voorstander blijft van biomassa. Timmermans geeft aan meer te willen doen met biomassa, alleen benadrukt hij dat het ditmaal wel echt van restafval moet komen.

"Er moeten geen bomen speciaal voor worden gekapt."

Er blijft echter een groot probleem ontstaan binnen het plan van Timmermans. En dat is de klasse van lage inkomens. Binnen de EU wonen zij vaak in slecht geïsoleerde huizen, en een groot deel van hun vaste lasten gaat al uit naar de energierekening. Zij kunnen dus niet zelf een zonnepaneelinstallatie bekostigen. Volgens Timmermans zouden we hier dus geldinjecties voor nodig hebben.

De plannen van Timmermans laten nogmaals zien dat het een gigantisch kostbaar project gaat worden. Het zal niet gaan om luttele miljarden, maar honderden, zo niet duizenden miljarden euro's - oftewel biljoenen euro's .

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties