EU-ministers zijn boos, 'eisen' snelle uittreding van Groot-Brittannië

Geen categoriejun 26 2016, 9:00
"Ze heeft mij niet gedumpt, ik haar!"
Het is een zin die iedere man weleens heeft uitgesproken in zijn leven. Natuurlijk tegen zijn vrienden ten opzichte van wie hij zijn eer moet verdedigen. Het is een beetje triest, maar ergens ook wel weer te begrijpen: je kunt natuurlijk niet publiekelijk afgaan.
Blijkbaar denken de meeste EU-ministers er net zo over:

Zes Europese ministers van Buitenlandse Zaken hebben zaterdag opgeroepen tot een snelle uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie.
De ministers van Buitenlandse Zaken van de zes staten die aan de wieg stonden van de Europese Unie zijn zaterdag in Berlijn bijeengekomen om zich te beraden over de gevolgen van het Britse referendum.

Minister Bert Koenders is namens Nederland aanwezig. Nederland behoort met België, Luxemburg, Italië, Frankrijk en Duitsland tot de deelnemers aan het overleg. Duitsland en Frankrijk willen daarin gemeenschappelijke voorstellen doen voor de verdere ontwikkeling van de EU.

Koenders zegt dat de EU geen "politiek vacuüm" moet accepteren.

Zijn Duitse collega Frank-Walter Steinmeier denkt dat net zo over en eist dat de 'uittredingsonderhandelingen' met Groot-Brittannië zo snel mogelijk plaatsvinden. De gek Jean-Marc Ayrault uit Frankrijk voegt daar aan toe dat het Verenigd Koninkrijk "geen kat-en-muisspel met de EU moeten spelen" en draagt de Britten ook meteen even op om binnen "een paar dagen" een "nieuwe premier te kiezen." Dat laatste gaat hem helemaal geen fluit aan, maar blijkbaar denkt meneer Ayrault dat hij nog steeds invloed heeft in Groot-Brittannië. Neen dus.
Ergens zijn deze reacties natuurlijk wel vermakelijk. De EU is keihard afgegaan en gedraagt zich nu als een afgewezen minnaar. Opeens was het zijn beslissing om de relatie te beëindigen en kan hij niet wachten om weer 'officieel' vrijgezel te zijn.
Aan de andere kant is het tegelijkertijd ook dieptriest. De eurofiele elite is blijkbaar zo zielig dat ze de schijn altijd moeten ophouden en gewoon niet om kunnen gaan met landen en mensen die hun eigen belangen veilig proberen te stellen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten