Europees Hof verplettert de innovatiekracht van Europese boeren met streep door 'genmodificatie'

Europees Hof verplettert de innovatiekracht van Europese boeren met streep door 'genmodificatie'

Europese boeren zijn woedend over een besluit van het Europees Hof om een streep te zetten door vele 'genmodificaties' die boeren gebruiken in het onderhouden van hun gewassen. Milieuorganisaties hangen de vlag uit, maar in een uitspraak zet het Hof Europese boeren op 2-0 achterstand in vergelijking met de rest van de wereld. De genmodificaties waar het om gaat zijn niets meer dan het sneller 'kruisen' van soorten planten.

Maar Louwaars van Plantum is het niet eens met de uitspraak; volgens hem is de nieuwe technologie in feite hetzelfde als veredelen maar dan veel sneller. "Omdat dit in de Verenigde Staten niet onder strenge wetgeving valt, lopen we in Europa nu een achterstand op", meent Louwaars. Volgens hem zullen Nederlandse bedrijven nu in de VS deze technologie gaan gebruiken om nieuwe plantensoorten te ontwikkelen; "maar ze mogen er in Nederland dan niet verder mee aan de slag". Verkoop van de producten mag overigens wel.

Dit zou kunnen betekenen dat boeren gecompenseerd moeten worden met subsidies die dan weer komen uit het potje van de Europese Unie. Dat potje is al een van de grootste kostenposten van de EU. Veel regeringsleiders willen die post verkleinen, maar met dit soort besluiten zal dat heel moeilijk gaan worden. Voor een continent dat prat gaat op 'innovatie', doet het wel veel om het tegen te houden. Het is onschuldig, wat er gebeurt met die planten, maak het niet groter dan het is.

Lees meer over:
EU Boeren Subsidie Europees Hof

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer