Europees overleg over immigratieproblematiek levert niets op

Geen categoriesep 05 2015, 19:00
Bert Koenders: "De duivel zit hem in de details."
Volgens minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) heeft het overleg in Luxemburg, tussen zijn collega ministers van de Europese Unie, niets opgeleverd. De ministers kwamen bijeen om met elkaar te praten over de vluchtelingenproblematiek, die grote delen van Europa in de ban houdt.
Koenders geeft aan dat hoewel iedereen het erover eens dat er iets moet gebeuren ze van mening verschillen over de details: "De duivel zit hem in de details."
Het grootste meningsverschil gaat over de aantallen vluchtelingen die lidstaten moeten opnemen. De NOS legt uit:
Dat het Europese asielsysteem niet werkt, daar twijfelt niemand meer aan. Maar struikelblok blijft het maken van afspraken over precieze aantallen vluchtelingen die landen moeten opnemen. Italië, Duitsland en Frankrijk willen een heel nieuw systeem met een eerlijke verdeling over alle EU-landen.
Interessant genoeg zijn het met name de oost-Europese lidstaten die zich niet willen binden aan een bepaald quotum. Aan de ene kant is dat natuurlijk begrijpelijk - ze willen zo weinig mogelijk vluchtelingen opnemen - maar aan de andere kant vinden de overige lidstaten dat het hierdoor nog moeilijker wordt om afspraken met elkaar te maken en de vluchtelingen op een goede, effectieve manier op te vangen.
De verschillende ministers wachten nu op een officieel voorstel van de Europese Commissie. Voorzitter Jean Claude Juncker is daar nu mee bezig. Als ingewijden gelijk hebben zal hij voorstellen dat de EU 160.000 vluchtelingen opneemt: dat zijn er 120.000 meer dan aanvankelijk gedacht.
Het heeft er alle schijn van dat die vluchtelingen voor een groot gedeelte opgevangen moeten worden in west-Europa. Met name de Baltische staten zijn namelijk niet van plan om veel vluchtelingen op te vangen. Zij zijn bang dat een ruimhartige regeling alleen maar voor meer vluchtelingen zorgt, waardoor ze uiteindelijk overspoeld zullen worden met asielaanvragen van mensen die op eigen houtje naar die landen gekomen zijn.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten