Europees Parlement ontspoort weer: laat Oekraïners hier vrij komen, maar eist nu wel visa van Amerikanen

Geen categoriemrt 03 2017, 11:00
De omgekeerde wereld: bewoners van het uiterst instabiele Oekraïne mogen nu wel zonder visum naar de Europese Unie reizen, maar Amerikanen moeten weer een visum regelen alvorens ze hier welkom zijn. Krankzinnig.
Hoe moet de burger nou ooit weer vertrouwen in Europa krijgen? Nou, niet zo dus. Dat doe je namelijk enkel door beslissingen te nemen die ergens op slaan, en het liefste nog reflecteren wat die burger aan heeft gegeven te willen zien in Europa - geen verdrag met Oekraïne, bijvoorbeeld.
Dat werd echter - ondanks het prachtige inlegvelletje van Mark Rutte - alsnog aangenomen (wie had dat verwacht?), en daardoor mogen bewoners van het Oost-Europese land, dat nou niet bepaald bekendstaat om haar stabiliteit, straks zonder visum afreizen naar de Europese Unie. Hoera!
De EU zou echter de EU niet zijn als ze er niet nog een schepje bovenop zouden doen met een misschien nog wel belachelijker besluit: de beslissing om vanaf nu een visum te vragen aan Amerikanen die hierheen willen komen. U weet wel, de bevolking van dat land dat zogenaamd onze grootste bondgenoot zou moeten zijn enzo. Ja, wat een fijn signaal moet dat zijn. De reden hiervoor? De Verenigde Staten zien wél in welke landen hun zaken op orde hebben en welke niet.
De Unie eist namelijk dat reizigers uit alle EU-landen zonder visum richting de States kunnen afreizen, in ruil voor het weglaten van een visumplicht voor Amerikanen - want iedereen is gelijk enzo. Aan de andere kant van de oceaan ziet men dat echter anders: inwoners uit Bulgarije, Roemenië, Polen, Kroatië en Cyprus hebben in tegenstelling tot burgers van de andere EU-landen wél een visum nodig, omdat die landen nog niet klaar zouden zijn voor visumvrij reizen. En ja, dat vindt de Unie dus niet zo leuk. Daarom zijn ze maar in de kleuterklasmodus gegaan: jij doet gemeen tegen mij, ik doe gemeen tegen jou, luidt het nu in Brussel: totdat elke EU-burger zonder visum naar de VS mag, moeten alle Amerikanen een visum aanvragen. Nou, die zit hoor!
Vanzelfsprekend is dit een geweldige manier om de aandacht af te leiden van de échte problemen. Want waarom zouden de Amerikanen bepaalde landen uitzonderen van visumvrij reizen? Zou er misschien iets in die landen spelen? En nog leuker: zou de Europese Unie misschien haar best kunnen doen om daar verandering in te brengen?
Nah: de huidige EU is er immers alleen om gelegen symptomen van problemen te escaleren, in plaats van ze bij de wortel aan te pakken. En nee, dan is het helemaal niet zo gek dat niemand nog vertrouwen in die bende heeft.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten