Europese Commissie en Mark Rutte zwaar chagrijnig vanwege financieel dreigement uit Italië

Geen categorieaug 24 2018, 20:00
Vanuit Europa is niet positief gereageerd op het dreigement uit Italië om geen afdracht meer te betalen aan de Europese Unie als de andere landen niet helpen om de migratie uit Afrika tegen te houden. Mark Rutte heeft zelfs aangegeven niet te veel over na te denken, omdat hij niets kan met dit soort dreigementen. Uiteindelijk isoleert Italië zich dus meer, dan dat het land steun krijgt vanuit Europa.
Dat valt ook te verwachten. Je vangt natuurlijk meer vliegen met honing. Daarnaast is Italië op dit punt niet in de positie om dit soort taal uit te slaan. Het heeft een hele horde aan landen tegenover zich die zich niet laat koeioneren. Al heeft Italië wel gelijk als het aangeeft dat de Europese landen te weinig doen. Het migratievraagstuk splijt Europa in stukken. Land tegen land.

Ook premier Mark Rutte is geen fan van de harde taal van Italië. Rutte wil vrijdag tijdens de ministerraad weinig woorden vuil maken aan het Italiaanse dreigement, omdat ‘ik het dan heel groot maak’. Maar het helpt volgens hem niet, want ‘volgens mij wil Italië een oplossing voor het migratievraagstuk, nu openen ze een nieuwe discussie’.

Op Nederland hoeft Italië echter niet te rekenen, aldus Rutte. Hij wil niet ‘schip voor schip’ migranten van Italië overnemen zolang de mensensmokkelroute over de Middellandse Zee niet is geblokkeerd. Hij vreest dat het opnemen van migranten dan juist nieuwe aantrekt. België wil Italië evenmin te hulp schieten.

Spanje accepteert nog steeds migranten en de route via de Middellandse Zee blijft maar meer mensen aantrekken. De beste manier is om geen enkele migrant meer toe te laten in Europa en procedures omtrent verblijfsvergunningen af te handelen in centra in Noord-Afrika. De Europese Unie reageert te sloom en inadequaat op deze problemen, dus de frustratie aan alle kanten zal blijven toenemen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten