Almachtige Europese Commissie bemoeit zich met het Spaanse voetbal

Geen categoriejul 04 2016, 13:00
Op zich is het prima dat voetbalclubs niet zomaar gesteund kunnen worden door de staat. Maar wat heeft de Europese Commissie daarmee te maken?
De Europese Commissie is van mening dat Real Madrid, Barcelona en vijf andere Spaanse voetbalclubs op illegale wijze staatssteun hebben gekregen. De clubs moeten in totaal tientallen miljoenen teruggeven aan de staat.

De Commissie constateert dat de financiële steun die zeven Spaanse clubs ontvingen hen een oneerlijk voordeel gaf tegenover andere clubs. Dit is in strijd met EU-wetgeving. Real Madrid moet 18,4 miljoen euro terugbetalen, onder meer vanwege een overgewaardeerde grondverkoop. Voor een soortgelijk geval moet Valencia 20,4 miljoen euro terugstorten. Hercules en Elche zijn de staat respectievelijk 6,1 en 3,7 miljoen euro schuldig.

Volgens de Commissie werden de clubs twintig jaar lang bevoordeeld omdat ze een non-profitstatus hadden, wat inderdaad belachelijk is. De Spaanse belastingdienst moet dat besluit terugdraaien, wat natuurlijk weer meer slecht nieuws is voor de clubs in kwestie.
Er kan geen twijfel over bestaan dat de kritiek terecht is. Maar de vraag is wel: wat heeft de Europese Commissie hier in vredesnaam mee te maken? Het is aan de FIFA, de UEFA en/of de Spaanse voetbalbond om ervoor te zorgen dat geen enkele club bevoordeeld wordt ten opzichte van andere clubs. De hoge dames en heren hebben daar niets mee van doen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten