Almachtige Europese Commissie bemoeit zich met het Spaanse voetbal

Almachtige Europese Commissie bemoeit zich met het Spaanse voetbal

Op zich is het prima dat voetbalclubs niet zomaar gesteund kunnen worden door de staat. Maar wat heeft de Europese Commissie daarmee te maken?

De Europese Commissie is van mening dat Real Madrid, Barcelona en vijf andere Spaanse voetbalclubs op illegale wijze staatssteun hebben gekregen. De clubs moeten in totaal tientallen miljoenen teruggeven aan de staat.

De Commissie constateert dat de financiële steun die zeven Spaanse clubs ontvingen hen een oneerlijk voordeel gaf tegenover andere clubs. Dit is in strijd met EU-wetgeving. Real Madrid moet 18,4 miljoen euro terugbetalen, onder meer vanwege een overgewaardeerde grondverkoop. Voor een soortgelijk geval moet Valencia 20,4 miljoen euro terugstorten. Hercules en Elche zijn de staat respectievelijk 6,1 en 3,7 miljoen euro schuldig.

Volgens de Commissie werden de clubs twintig jaar lang bevoordeeld omdat ze een non-profitstatus hadden, wat inderdaad belachelijk is. De Spaanse belastingdienst moet dat besluit terugdraaien, wat natuurlijk weer meer slecht nieuws is voor de clubs in kwestie.

Er kan geen twijfel over bestaan dat de kritiek terecht is. Maar de vraag is wel: wat heeft de Europese Commissie hier in vredesnaam mee te maken? Het is aan de FIFA, de UEFA en/of de Spaanse voetbalbond om ervoor te zorgen dat geen enkele club bevoordeeld wordt ten opzichte van andere clubs. De hoge dames en heren hebben daar niets mee van doen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties