Europese fractievorming Waterloo Wilders

Geen categoriejun 24 2014, 15:15
Bij het dagelijks nieuws meldden we al dat Geert Wilders afziet van zijn dubbelmandaat wegens het ontbreken van een Europese fractie.
Op zichzelf logisch, ware het niet, dat Wilders gisteren nog verklaarde te verwachten dat die fractie er in de loop van dit jaar vast wel zou komen, daarmee in elk geval suggererend dat er dus niets aan de hand was. Het is daarnaast opmerkelijk, omdat die 300.000 voorkeursstemmen er nu even niet meer toe doen. Klaarblijkelijk was de echte reden voor Wilders om een dubbelmandaat te bekleden de mogelijkheid tot Europese fractievorming.
De (politieke) besluitvorming binnen de PVV gaat in elk geval stukken sneller dan de klimaatverandering. Keer op keer weet de PVV-voorman vriend en vijand te verrassen met zijn besluiten. Toch zijn er wel enkele vragen te stellen. Immers, het grote doel van Wilders -het vormen van een Europese fractie met veel invloed- is niet van tafel, het is slechts uitgesteld. Waarom dan nu al die handdoek in de ring gooien? Gelooft hij niet dat een dubbelmandaat juridisch haalbaar is? Is hij het zat om telkens geconfronteerd te worden met de anti-semitische framing door pers en politieke tegenstanders van het Front National van familie LePen? Niet voor niets had Wilders al afstand genomen van die rare lui van KNP uit Polen. Misschien dat hij er nu toch achter is gekomen dat het anti-semitistische beeld dat rondom het Front National blijft hangen electoraal nadelig uitpakt voor zijn eigen partij?
Wie het weet mag het zeggen. Ik kan mij goed voorstellen dat alle commotie in de pers rondom enkele van zijn potentiële partners voor Wilders de druppel is geweest die de emmer heeft doen overlopen. Het is in elk geval weer een opvallend besluit.
Overigens schat ik de kans dat Wilders goedkeuring zou hebben gekregen voor dat dubbelmandaat niet erg hoog in. Niet alleen oordeelde een lagere rechtbank van het Europese Hof van Justitie al dat dit niet kon, het staat ook nog eens duidelijk in de Nederlandse kieswet. Dan had hij moeten kiezen: Den Haag of Brussel, en dan zie ik hem toch eerder in Den Haag blijven, zeker gelet op de minimale invloed die zijn partij in die eventuele Europese fractie had gevormd, waar het FN met 24 zetels (er is 1 zetel overgestapt naar de Hervormers van Farage) natuurlijk de dienst zal uitmaken.
Voor zijn vriend, de arabist Hans Jansen, betekent dit een flinke verandering van zijn leven. Hij zal nu in de politieke spotlights komen te staan. Of Jansen de uitdaging aangaat weet ik nog niet voor honderd procent. In een eerder interview liet hij doorschemeren 'er niet op te zitten wachten'. We gaan het zien. Hoe dan ook, één ding is zeker: 'never a dull moment with Wilders'.
Klik hier voor een overzicht van mijn columns en u kunt mij hier volgen op Twitter
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten