Nederland dementeert

Geen categoriejun 24 2014, 15:00
Toekomstige doodsoorzaak nummer één
De Telegraaf bericht dat in ons land in de (nabije) toekomst (2030) dementie de belangrijkste doodsoorzaak wordt. Dat komt vooral, omdat mensen met dementie een zwakker afweersysteem hebben, waardoor andere ziekten, zoals longontsteking, sneller een fataal effect zullen sorteren.
En omdat er relatief steeds meer ouderen bijkomen stijgt ook het aantal sterfgevallen in absolute aantallen. Ook speelt de stijgende levensverwachting een rol: er zijn dan simpelweg méér mensen die aan dementie leiden. De gemiddelde levensverwachting ligt bij mannen nu op 79 jaar en bij vrouwen 83. Tussen nu en 2030 stijgt dat voor mannen met 3 jaar en voor vrouwen met ruim 2 jaar.
Tegelijkertijd roepen deze ontwikkelingen vragen op over de begeleiding van demente mensen. In een vandaag verschenen rapport van het onderzoeksinstituut Nivel en Alzheimer Nederland, bleek dat 70 procent van de mantelzorgers erg onder druk staan door de ziekte van hun naaste. Een grote meerderheid (85 procent) is het eens met de stelling ''de situatie van mijn naaste laat mij nooit los''. Het onderzoek werd gehouden onder 3.300 mantelzorgers.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten