Europese nepnieuwswaakhond haalt artikel van de Gelderlander van de 'zwarte lijst'

Europese nepnieuwswaakhond haalt artikel van de Gelderlander van de 'zwarte lijst'

Megan Holt / YouTube

EU vs. Disinfo, de organisatie die verantwoordelijk is voor het zetten van 'nepnieuws' op de zwarte lijst, heeft vandaag de laatste van de drie Nederlandse artikelen verwijderd van de site. Drie artikelen, waarvan een van The Post Online, een van GeenStijl en nog een van de Gelderlander, waren op de zwarte lijst gezet. Niemand weet waarom, maar het gaat om een 'foutje'.

Eerder werden ook artikelen van GeenStijl en The Post Online van de website gehaald, na klachten van die media. "We streven ernaar de nauwkeurigheid van onze database te waarborgen", schrijft het nepnieuwsplatform nu op haar website. "We zullen onze interne procedures verbeteren."

Wat daarmee wordt bedoeld, staat er niet bij. Bekend is wel dat de nepnieuwswaakhond kampt met een tekort aan personeel. Het team, East Stratcom Taskforce, zegt zelf dat ze 400 vrijwilligers hebben die nieuwsuitingen beoordelen, maar in de praktijk is maar een heel klein deel echt actief.

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat de organisatie wordt opgedoekt. Ook al komen er meer vrijwilligers, dat zorgt er uiteindelijk voor dat de subjectiviteit nog steeds meespeelt. Dat was in dit geval ook zo, want anders valt het niet te verklaren. Of het nu gaat om een verkeerde vertaling, of de menselijke subjectiviteit die ervoor zorgde dat het op de zwarte lijst werd gezet, dat is niet duidelijk. Het is wel duidelijk dat deze verkapte 'censuur' gewoon niet uitvoerbaar is. Tenminste, niet zoals men het graag wil. 'Goede bedoelingen' hebben we geleid tot een slechte uitvoering. Weg met die organisatie dus.

https://www.youtube.com/watch?v=-epCMNYgZkU

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties