Europol concludeert: IS-vrouwen absoluut niet onschuldig en 'vervulden sleutelrol bij oprichten functionerende staat'

Europol concludeert: IS-vrouwen absoluut niet onschuldig en 'vervulden sleutelrol bij oprichten functionerende staat'

Voor wie nog twijfelde over of IS-vrouwen werden misleid, is er nu een Europol-rapport die dat idee haarfijn de wereld uit helpt. IS-vrouwen blijken een sleutelrol te hebben gespeeld bij het opzetten van een functionerende staat. Ook tegen het einde van het kalifaat kregen vrouwen "meer proactieve rollen op het slagveld." Dat meldt de NRC.

IS-vrouwen werden in eerste instantie op grote schaal ingezet bij de verspreiding van propaganda. Nee, niet (alleen) als kans voor hitsige jihadi's die alvast een voorproefje wilden van hun 72 beloofde maagden, maar als actieve ronselaars die ervoor zorgden dat Syriëgangers een begrip zijn geworden.

Ook tijdens de hoogtijdagen van Islamitische Staat waren het de vrouwen die hun kinderen motiveerden voor de toekomstige strijd. In zekere zin is Islamitische Staat, ironisch genoeg, dus niet alleen een stuk progressiever geweest dan Al Qaeda, maar ook een stuk effectiever in het aantrekken van jihadisten geweest. Allemaal dankzij de rol van vrouwen! Natuurlijk hadden mannen nog steeds wel het recht om vrouwen te verplichten thuis te blijven, er zijn namelijk wel gewoon grenzen aan hoe vooruitstrevend een terreurbeweging in de 21ste eeuw kan zijn.

Maar goed, Europol lijkt Europese politiediensten niet de indruk te geven dat, nu IS aan diggelen ligt, er ook een einde van een hoofdstuk in de geschiedenis nabij is. Zij denken dat IS-vrouwen een voorbode zijn van jihadistische organisatie in de toekomst. Met andere woorden: toekomstige organisaties zullen ook veel meer in gaan zetten op vrouwen om hun organisatie kracht bij te zetten. Dit is vast niet hoe feministische organisaties de emancipatie van de islamitische vrouw voor ogen hadden...

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer