Mes in de rug voor klokkenluider-ambtenaren die beïnvloeding MH17-onderzoeksconclusies aantoonden

Geen categoriejun 14 2019, 19:00
Een klokkenluider van het ministerie van Justitie en Veiligheid voelt zich genaaid door minister Grapperhaus. Hij toonde aan, samen met wat andere klokkenluiders, dat er met onderzoeksconclusies over de aanpak van de MH17-crisis is gerommeld. Grapperhaus gaf aan géén onderzoek te willen doen, maar heeft nu wel aangifte gedaan! Dat meldt het AD.
Het Openbaar Ministerie heeft opdracht gekregen om te onderzoeken wie er verantwoordelijk zijn geweest voor het lekken van informatie over de aanpassingen van de conclusies uit het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum (WODC-) rapport eind 2017.
Ferd Grapperhaus zei, toen de situatie voor het eerst aan het licht kwam:

"Ik kan u verzekeren dat er ook geen enkel onderzoek is gedaan naar wie dat verder zou zijn geweest. Dat is in ieder geval ook niet de cultuur die ik voorsta, dat wil ik hier hardop zeggen."

'Mooi', dachten de ambtenaren! Nu voelen een aantal van hen zich echter niet meer veilig. Volgens de klokkenluiders zouden namelijk niet zij maar de ambtenaren moeten worden aangepakt die de conclusies hebben beïnvloed.
Volgens de klokkenluider, die via zijn advocaat spreekt, heeft Grapperhaus zich nu om laten praten door 'zijn hoge ambtenaren'. De klokkenluider overweegt dan ook zelf aangifte te doen tegen de ambtenaren die hem onder druk zouden hebben gezet.
Het is natuurlijk volstrekt idioot dat Grapperhaus toch in eerste instantie en met duidelijke woorden een gevoel van veiligheid probeert te creëren voor de klokkenluiders die dit schandaal aan het licht hebben gebracht, om vervolgens zó te draaien. Er had gewoon nooit met die conclusies gerommeld moeten worden en het is ook schandalig dat ministers Dekker en Ollongren dat probeerden te bagatelliseren als 'hoor en wederhoor'. Dan had de overheid maar beter z'n best moeten doen toen het ertoe deed vlak na de ramp. Als Grapperhaus dit echt zo door gaat zetten is hij wat mij betreft alle geloofwaardigheid kwijt en maakt hij dat hele ministerie te schande.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten