Extreem-rechtse gekkie aangehouden voor dreigen met aanslag na zelfdoding van Willie Dille

Geen categorieaug 17 2018, 18:00
De zelfdoding van PVVer Willie Dille heeft veel agressie en verdriet opgewekt in de samenleving. De kans dat er mensen zullen opstaan die het recht naar hun eigen hand gaan zetten, neemt door deze gebeurtenis alleen maar toe. Dat maakt de tragiek van de zelfdoding niet minder en het verdriet voor de nabestaanden ook niet. Toch is er nu al een man aangehouden die dreigde met een aanslag als wraakactie.

De politie heeft vorige week een man uit Schiedam aangehouden op verdenking van bedreiging met een terroristische aanslag. Hij had een bericht op Facebook geplaatst waarin stond dat hij een aanslag ging plegen als 'er geen drastische consequenties' volgden op de dood van het Haagse PVV-raadslid Willie Dille.

De opgepakte man, die bekendstaat als rechtsextremist, zou achter haar verhaal staan. Zijn voorarrest is verlengd en volgende week wordt hij voorgeleid aan de rechter-commissaris. De man wordt onder meer ook verdacht van opruiing tot een terroristisch misdrijf, aldus het Openbaar Ministerie in Rotterdam.

Hoe erger de polarisering in het politieke klimaat, hoe meer van dit soort gekkies zullen opstaan. De ene wraakactie komt na de andere wraakactie totdat er een regelrechte burgeroorlog ontstaan. Natuurlijk, dat scenario is nog heel erg ver, maar we moeten de gevaren niet onderschatten. In een beschaafde democratie moeten we niet als burgers het heft in eigen handen gaan nemen.
De rechtspraak is verantwoordelijk voor het recht en niet de emoties en gevoelens van een extreem-rechtse of extreem-linkse burger. Geweld is uit den boze, of het nu van links of rechts komt. Het is begrijpelijk dat dat af en toe naar kan voelen, of dat je je machteloos voelt als er iets ergs gebeurt, maar we kunnen en mogen niet afwijken van dat principe. Anders zijn we een stelletje barbaren geworden en verliezen we de beschaving.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten