Extreem-rechtse gekkie aangehouden voor dreigen met aanslag na zelfdoding van Willie Dille

Extreem-rechtse gekkie aangehouden voor dreigen met aanslag na zelfdoding van Willie Dille

De zelfdoding van PVVer Willie Dille heeft veel agressie en verdriet opgewekt in de samenleving. De kans dat er mensen zullen opstaan die het recht naar hun eigen hand gaan zetten, neemt door deze gebeurtenis alleen maar toe. Dat maakt de tragiek van de zelfdoding niet minder en het verdriet voor de nabestaanden ook niet. Toch is er nu al een man aangehouden die dreigde met een aanslag als wraakactie.

De politie heeft vorige week een man uit Schiedam aangehouden op verdenking van bedreiging met een terroristische aanslag. Hij had een bericht op Facebook geplaatst waarin stond dat hij een aanslag ging plegen als 'er geen drastische consequenties' volgden op de dood van het Haagse PVV-raadslid Willie Dille.

De opgepakte man, die bekendstaat als rechtsextremist, zou achter haar verhaal staan. Zijn voorarrest is verlengd en volgende week wordt hij voorgeleid aan de rechter-commissaris. De man wordt onder meer ook verdacht van opruiing tot een terroristisch misdrijf, aldus het Openbaar Ministerie in Rotterdam.

Hoe erger de polarisering in het politieke klimaat, hoe meer van dit soort gekkies zullen opstaan. De ene wraakactie komt na de andere wraakactie totdat er een regelrechte burgeroorlog ontstaan. Natuurlijk, dat scenario is nog heel erg ver, maar we moeten de gevaren niet onderschatten. In een beschaafde democratie moeten we niet als burgers het heft in eigen handen gaan nemen.

De rechtspraak is verantwoordelijk voor het recht en niet de emoties en gevoelens van een extreem-rechtse of extreem-linkse burger. Geweld is uit den boze, of het nu van links of rechts komt. Het is begrijpelijk dat dat af en toe naar kan voelen, of dat je je machteloos voelt als er iets ergs gebeurt, maar we kunnen en mogen niet afwijken van dat principe. Anders zijn we een stelletje barbaren geworden en verliezen we de beschaving.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties