Facebookpagina "Sleepwet memes voor Democratische Rechtstaat beschermende teens" gaat als een speer: al 1.000 likes

Geen categorienov 11 2017, 14:00
Langzaam maar zeker komt de campagne voor het sleepwetreferendum op gang. En zoals dat tegenwoordig met verkiezingen gaat, gebeurt dat voornamelijk online. Een Facebook-pagina om jongeren warm te maken voor de gang naar de stembus begin volgend jaar begint aardig op stoom te raken.
"Stuurt jouw kind ook sms'jes over de sleepwet?" Aldus één van de hilarische memes op de nieuwe Facebookpagina "Sleepwet memes voor Democratische Rechtstaat beschermende teens". De campagne gaat er voor het satirische gemak vanuit dat het antwoord 'ja' is, en komt met een geheel eigen verklaring voor verschillende afkortingen die kinderen zogenaamd zouden gebruiken om de op handen zijnde sleepwet te bekritiseren. Zo zou 'brb' staan voor 'bekritiseer Ruttes beleid' en is 'gvd' eigenlijk geen bastaardvloek maar sms-taal voor 'goed zo, verdedig data'.
En 'bf' betekent 'Buma, foei'.
Dat laatste is een terugkerend thema op de Facebookpagina die in korte tijd al meer dan 1.000 likes heeft weten te vergaren. Via memes proberen zij jonge Nederlandse kiezers te mobiliseren, en schuwen daarbij humor over de rug van CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma absoluut niet. In een andere meme wordt de christen-democraat "een bange jongen" genoemd die het vermoedelijk moet afleggen tegen het door onder anderen Amnesty International gesteunde Sleepwetreferendum.
In weer een ander plaatje heeft Buma laserogen en kan hij de gedachten van Nederlandse burgers lezen. Maar behalve vermaak over de Sleepwet, bevatten sommige posts ook meer dan alleen een grappig plaatje. Zo plaatste de pagina op 5 november ook een lange repliek op een pro-sleepwetcolumn in Trouw, waarbij punt voor punt de argumenten van columniste Leonie Breebaart onderuit gehaald werden.
De stukjes en plaatjes van 'Sleepwet memes' vallen in de smaak, want gisteren kon de Facebook-pagina al melden zo'n 1.000 likes te hebben verzameld in slechts drie weken tijd. Best een prestatie.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten