Belgische minister is boos om de schets van Mark Rutte van België als 'economische woestijn'

Belgische minister is boos om de schets van Mark Rutte van België als 'economische woestijn'

Onze kersverse, maar toch ook weer archaïsche, minister-president heeft in België nogal wat stof doen laten opwaaien. In het wekelijkse vragenuurtje met Mark Rutte schetste hij een doembeeld van Nederland in de toekomst als een 'tweede België' als de dividendbelasting niet wordt afgeschaft.

​Je ziet aan België wat er gebeurt als je niet op tijd de bakens verzet. In België zijn op één na geen grote internationale bedrijven meer. Dat heeft enorme effecten op de werkgelegenheid- Mark Rutte

Het hele verhaal omtrent de dividendbelasting is al een clowneske ervaring aan het worden, maar daar is nu een nieuwe handeling aan toegevoegd. De Belgische minister van Financiën Van Overtveldt hekelt de woorden van Rutte:

"België afschilderen als een economische woestijn, is enkele bruggen te ver." De bewering klopt volgens hem niet. "Iedereen verdedigt zijn eigen beleid, maar onder goede buren zou dit wel op een andere manier moeten kunnen. Want laten we duidelijk wezen: onze economie staat er vandaag toch heel wat anders en beter voor dan de Nederlandse premier wil doen uitschijnen."

Zo ziet men dat wanneer een onverdedigbaar standpunt toch verdedigd wordt niet alleen de waarheid lijdt, maar ook de omgeving. Rutte heeft veel moeite met het verdedigen van het afschaffen van de dividendbelasting en wil niet transparant zijn over de gesprekken met multinationals die deze belasting afgeschaft willen zien worden. Rutte vertelde gisteren de pers al dat hijzelf uiteindelijk bepaalt hoe transparant hij is naar de pers en de Tweede Kamer en versterkt daarbij het al bestaande beeld van de regering als Ivoren Toren.

Daarnaast gaf hij aan dat multinationals anders naar het buitenland vertrekken als de belasting niet wordt afgeschaft, zoals naar het Verenigd Koninkrijk, terwijl hij eerder nog aangaf dat de Brexit economisch gezien een ramp is voor het Verenigd Koninkrijk. Tegenstelling op tegenstelling. Daar komt deze schoffering van onze zuiderburen ook nog eens bij. Goed gedaan hoor, minister-president, chapeau.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties