Fake news! Meer bewijs dat gifgasaanval in Syrische Douma in scène is gezet

Geen categoriejul 19 2019, 16:00
NRC worstelt nog met de feiten en de conclusies van het gelekte OPCW-onderzoek naar de gifgasaanval in Douma. Het lijkt er echter steeds meer op dat de aanval in scène is gezet! De OPCW gaat opnieuw onderzoek doen.
Hoe zat het ook alweer?
De Verenigde Staten, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk lanceerden vorig jaar april meer dan honderd raketten richting Syrië, op doelen waar ook Russische troepen gestationeerd waren. Aanleiding hiervoor was de vermeende gifgasaanval op de Syrische plaats Douma.
Nog voor alle feiten over die aanval boven water waren, daalden de raketten al neer op hun doelwit. 'Natuurlijk zat Assad daar achter, hij is een beest.' was de conclusie. Rusland en het Assad-regime hebben echter altijd stellig ontkend achter die aanval te zitten. 'Ja, ja. Dat zou ik ook zeggen!' was de reactie uit het Westen.
Onderzoek legt bom onder geloofwaardigheid
De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) deed onderzoek naar de gifgasaanval. Zij mochten alleen feiten presenteren en geen schuldigen aanwijzen. Zij stelden vast dat sommige gifgascontainers via daken op de locaties zijn beland. Dat zou dus alleen door artillerie of helikopters kunnen zijn gebeurd. Rebellen hebben die niet, Assad is een monster, dus wees men wederom met het vingertje naar Rusland en het Assad-regime.
In mei openbaarde een OPCW-medewerker echter een rapport met conclusies die niet in het officiële rapport waren opgenomen. Daarin viel te lezen dat de gaten die door de gifgascontainers zouden moeten zijn gecreëerd, te klein waren. Ook kwam de schade aan die containers (die zou moeten zijn ontstaan door het doorboren van beton en het op de grond neerploffen) niet overeen met de conclusies uit het officiële rapport. De conclusie uit dat rapport luidde: 'die dingen zijn waarschijnlijk neergelegd.'
Propaganda
Dát zou betekenen dat Assad en de Russen zijn geframed. De Russische ambassade hield een persconferentie in Den Haag waar zij interviews toonden van Syriërs die verklaarden dat rebellen, in samenwerking met de Witte Helmen, Douma binnen kwamen rijden met lijken en deze in de wijk verspreidden. Één buurtbewoner zei:

"In deze straat zag ik tien tot vijftien dode lichamen van mensen die ik niet kende"

Er wordt zelfs beweerd dat de slachtoffers speciaal vermoord zijn om hun lijken te kunnen gebruiken voor het in scène zetten van de gifgasaanval.
OPCW met handen in het haar
Het OPCW had als taak de feiten te presenteren. Dit was de reden die zij aanhaalden om de conclusies van het gelekte rapport niet in het officiële rapport op te nemen. Die feiten zouden namelijk 'toeschrijven' en daarmee impliciet schuldigen aanwijzen (hoe verzin je het?!). De ironie is natuurlijk dat met het officiële rapport zij exact hetzelfde hebben gedaan als waar zij de auteur van het onofficiële rapport, Ian Henderson, van beschuldigden.
Het OPCW gaat in ieder geval opnieuw onderzoek doen én mag dit keer wél schuldigen aanwijzen. Dit verhaal krijgt dus een nog veel langer staartje!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten