Femke Halsema faalt! Bewijs voor harde beschuldigingen van salafistische invloeden Haga Lyceum blijkt flinterdun

Geen categoriejun 15 2019, 9:00
Het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam lijkt door het oog van de naald te zijn gekropen. Gemeente Amsterdam blijkt namelijk de harde beschuldigingen van 'salafistische invloeden' jegens de school niet hard te kunnen maken. Lekker bezig Femke! Via de Volkskrant.
De beschuldigingen gericht aan het Lyceum waren tweeledig. Er zou sprake zijn van 'antidemocratisch onderwijs' en de verspreiding van 'salafistische invloeden', kortom: een terreurschool.
Voor dat antidemocratische onderwijs bleek al geen bewijs te zijn. Nu lijkt de gemeente Amsterdam ook op het punt van salafistisch onderwijs een toontje lager te moeten zingen. In beide gevallen betekent dat overigens niet dat hier geen sprake van zou kunnen zijn geweest. Het laat alleen zien dat de gemeente Amsterdam al direct in alle openbaarheid met de vinger wees, nog voor het bewijs rond was.
De Onderwijsinspectie kon praktisch niets vinden, al hadden zij wel 'stevige kritiek' op de financiën van het bestuur van de school. Die conclusies zijn volgens de school eveneens onjuist en het bestuur heeft de Onderwijsinspectie dan ook gedagvaard.
Samengevat ontkracht het rapport de volgende aantijgingen: (1) geen bewijs voor hierboven genoemde aantijgingen; (2) geen aanwijzingen voor 'een klimaat gericht op afzijdigheid van de Nederlandse samenleving of het tegengaan van integratie'; (3) AIVD- en NCTV-informatie véél minder stellig dan in eerste instantie het geval leek te zijn, en; (4) twee vermeende aanjagers, Haitham al-Haddad en Fouad el Bouch, hebben buiten reguliere schooltijd om contact gehad maar vertrokken weer (en El Bouch solliciteerde maar werd niet aangenomen).
De twee Atasoy-broers, die in het bestuur zitten, worden ook als 'aanjagers' of 'richtinggevende personen' gezien die zich inlaten met jihadistisch extremisme, maar ook daar is vooralsnog geen bewijs voor te vinden en beide ontkennen dit ten stelligste. De gemeente gaat dus, plat gezegd, compleet op z'n bek.
De beschuldigingen gingen kennelijk op basis van rapport-indicaties en de situatia escaleerde toen het Haga Lyceum de bluf van Halsema callde. In plaats van direct die fout te erkennen bleef de gemeente schepjes er bovenop doen, om gezichtsverlies te voorkomen. In de tussentijd werden er pogingen gedaan om alsnog het bewijs rond te krijgen, wat nu dus keer op keer heeft gefaald.
Mochten die beschuldigingen nou alsnog wél terecht blijken, dan heeft Halsema er eigenlijk alleen maar voor gezorgd dat die school nu nóg populairder is geworden en het probleem daarmee ontzettend vergroot. Blijkt het inderdaad allemaal kolder te zijn geweest, dan heeft zij alle geloofwaardigheid de nek omgedraaid en enorme incompetentie laten zien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten