Femke Halsema heeft geen goed woord over voor steniging van glazen ruit bij Amsterdamse moskee: "Moslims horen bij onze stad"

Femke Halsema heeft geen goed woord over voor steniging van glazen ruit bij Amsterdamse moskee: "Moslims horen bij onze stad"

Femke Halsema met de burgemeestersketting. Bron: Dutchmen Photography / Shutterstock.com.

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema heeft geen goed woord over voor de man die deze week een steen door de ruit van de Westermoskee gooide. Daarbij sneuvelde een raam en waren er op andere ramen beschadigingen aangebracht. "Ga met respect met onze islamitische gemeenschap om", aldus Halsema.

Tegenover stadszender AT5 zegt Halsema dat ze direct contact het gezocht met het bestuur van de geplaagde moskee. "Ze zijn behoorlijk geschrokken, en het is ook niet de eerste keer dat de islamitische gemeenschap in onze stad met bedreigingen te maken heeft."

Het is natuurlijk allesbehalve netjes om andermans eigendommen te vernielen. Of het daarbij gaat om een bekraste auto of een steen door de ruit van een gebedshuis: Het hoort gewoon niet. Maar dat de gemeente Amsterdam zich nu beraad op extra veiligheidsmaatregelen in en rondom de moskee gaat ook wel een beetje erg ver. We hebben het over een steen, niet over een handgranaat of een levensgevaarlijke brandbom.

De vernieling van de Westermoskee staat wat Halsema betreft niet op zichzelf. "We hadden deze week ook de regenboogvlaggen die met eieren bekogeld werden, dat past echt niet bij Amsterdam. We moeten in Amsterdam met respect omgaan met mensen die van elkaar verschillen." Echter maakt de gemeente Amsterdam geen aanstalten om alle woningen en horecazaken met een regenboogvlag te gaan beveiligen.

Het Amsterdamse gemeentebestuur zal vermoedelijk denken: 'Een ei is geen steen en een steen is geen ei.' Dat is je reinste Grachtengordellogica. Evenals de afsluitende woorden van Halsema: "Tolerantie is onze opdracht, en juist nu, in een lockdown, terwijl we het allemaal moeilijk hebben, terwijl kerst eraan komt, laten we alsjeblieft een beetje aardig zijn voor elkaar." Daar denken de getroffen ondernemers op en rond de Amsterdamse Noordermarkt vast net zo over.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties