Filmpje! Geert Wilders pakt 'rechtse' Klaas Dijkhoff aan: "400.000 niet-Westerse allochtonen in de wijken"

Geen categoriejun 01 2019, 16:05
Geert Wilders (PVV) mag dan even van Twitter zijn gegooid en zijn zetels langzaam verliezen, maar in de Tweede Kamer gaat hij gewoon door met zijn dagelijkse bezigheden. In een debat met Klaas Dijkhoff (VVD) veegt hij de vloer aan met het beeld dat de VVD kritisch zou zijn op immigratie: "door u zitten 400.000 niet-Westerse allochtonen in de wijken" stelt Wilders.
En Wilders heeft een punt, maar iedereen weet dat ondertussen wel. Afgelopen decennia hebben we de bestuurders en politici van de VVD steeds maar weer horen zeggen 'laten we de migratie beperken', maar de cijfers laten zien dat onder Mark Rutte de migratie nog nooit zulke grote vormen heeft aangenomen als sinds 2015. Net als de belastingen onder de liberale premier sterk zijn gestegen overigens.
Wilders wijst dan ook verwijtend naar het vingertje van oud-staatssecretaris Klaas Dijkhoff: "u heeft ze binnengehaald" verwijt Wilders hem. Maar wat koopt de PVV-voorman voor zijn eigen gelijk in deze? Helemaal niets. Natuurlijk klopt het wat hij zegt over de aantallen en de impact hiervan op het land, maar wat wil hij Dijkhoff precies verwijten? Wat had Dijkhoff anders kunnen doen? Er zijn veel mogelijke opties te noemen, maar met een staatssecretaris als Dijkhoff waren de opties sowieso beperkt tot: 'op z'n handen zitten en afwachten'.
De PVV van Wilders staat onder druk en moet zichzelf opnieuw uitvinden, dat blijkt. Toch hopen velen dat hij in de Tweede Kamer aanblijft. Simpelweg omdat hij problemen zo heerlijk simplistisch kan benoemen. Niet omdat het de enige manier is tot een constructief debat, maar wel omdat het een manier is om de ogen open te krijgen. Al lijkt die methode dus steeds minder goed te werken. Thierry Baudet (FVD) reageerde niet positief op de teloorgang van de PVV en dat is logisch.
Als de PVV uit het parlement verdwijnt dan verdwijnt daarmee ook een stijl van communiceren. Die is niet altijd netjes, maar soms wél noodzakelijk.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten