Filmpje! Robert Jensen: 'NGO's coachen vluchtelingen om migratiediensten te belazeren'

Geen categoriejun 08 2019, 16:00
Robert Jensen publiceert sinds kort prachtige video's op zijn YouTube-kanaal waarin hij verschillende onderwerpen behandeld. Onderwerp van deze week is onder meer immigratie. Volgens Jensen kunnen Nederlanders veel leren over het fenomeen door met elkaar in gesprek te gaan in plaats van te schelden. Jensen legt verder bloot dat migranten door NGO's worden "geïnstrueerd om de juiste dingen te zeggen" om "de immigratiediensten om te de tuin te leiden".
Zoals op de beelden te zien is worden migranten dus niet alleen hun portemonnee geroofd door de gladde praatjes van mensensmokkelaars, maar leren NGO's de migranten vervolgens om "empathie op te wekken" en "de juiste dingen te zeggen tegen de media". Op de beelden zien we cover-up beelden waarin een medewerker van een NGO dit letterlijk zegt:

"The European Asylum Support office says: 'these are the characteristics of refugees in trauma', so we coach people how to have these characteristics"

Volgens Jensen wordt migratie "nooit open en eerlijk besproken en dat is jammer, want door erover te praten kun je juist tot inzichten komen". Maar gezien het feit dat migratie big business is zal dat één van de redenen zijn waarom er zo'n taboe heerst op het onderwerp.
Verder zien we op de beelden een Jensen die direct werk maakt van zijn visie en op zoek gaat naar migratiestromen, zoals in Zuid-Amerika, om daar over in gesprek te gaan met Jorrit Smink. Smink woont in Chili en heeft een documentaire gemaakt over de migratie naar dat land. Migranten vluchten naar Chili na het natuurgeweld in Haiti en het socialismegeweld in Venezuela.
De Haïtianen waren volgens gastspreker Smink welkom omdat zij vaak lager opgeleid waren en banen uitvoerden die Chilenen liever niet wilden uitvoeren. Venezolanen bleken vaak hoogopgeleid en concurrenten van de Chilenen. Wel werken beide groepen voor hun eigen geld. Ook zijn de inwonende vreemdelingen geen last voor de Chilenen omdat de sociale voorzieningen niet voor migranten bedoeld zijn. Wel zo netjes natuurlijk, als je te gast bent.
Als we de beelden bekijken blijkt direct dat een gesprek over migratie eigenlijk helemaal niet zo spannend is, maar wel leerzaam. Wanneer gaat de politiek eindelijk eens dit belangrijke onderwerp fatsoenlijk bespreken?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten