Flinke tik voor het kabinet! Milieuvriendelijke stallen net zo vervuilend als 'gewone' stallen

Geen categorienov 07 2019, 12:00
Het is werkelijk waar niet te geloven. Zogenaamde milieuvriendelijke stallen stoten meer stokstof uit dan in eerste instantie werd gedacht. Opnieuw een flinke tik voor het kabinet.
Dat milieuvriendelijke stallen meer stikstof uitstoten dan aanvankelijk werd gedacht, blijkt uit onderzoek van het CBS. Dit onderzoek is uitgevoerd op verzoek van Carola Schouten, minister van Landbouw.
Het is echter niet de eerste keer dat de uitstoot van stikstof wordt berekend. Het is al een keer eerder gedaan volgens de richtlijnen van de Europese Unie. Dit keer vergeleek het CBS de uitstoot op basis van tienduizenden meetgegevens uit monsters van mesttransporten, zo meldt Trouw. En wat blijkt: de milieuvriendelijke stallen zijn helemaal niet zo milieuvriendelijk.

"De mest van de monsters blijkt veel minder stikstof te bevatten dan de berekeningen voorspelden. Die stikstof is ontsnapt naar de lucht, in grotere hoeveel­heden dan verwacht. Juist om dat te voorkomen, hebben boeren de laatste jaren veel maatregelen moeten nemen."

Tja, daar zit je dan met je goede gedrag. En dus zit het kabinet weer eens met een gigantisch probleem opgezadeld, aangezien de eerste maatregelen tegen de stikstofuitstoot volgende week worden bekendgemaakt, zo luidt de verwachting.
Natuurlijk was het ministerie van Landbouw er als de kippen bij om ook wat positiefs over de resultaten van dit onderzoek te zeggen:

"Meer stikstof in de lucht betekent minder stikstof op de bodem. Dat is positief", aldus de woordvoerder."

Het kabinet verkijkt zich dus weer. Eerder dachten ze dat biomassa erg belangrijk was om de klimaatdoelstellingen te bereiken. Er werden zelfs subsidies voor uitgetrokken. Een groep wetenschappers haalden deze stelling snoeihard onderuit door te stellen dat dit 'weggegooid geld' zou zijn.
Kortom: er is weer werk aan de winkel voor Carola Schouten en het kabinet. Er lijkt maar geen einde te komen aan deze rollercoaster.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten