Formatiedebat begint: VVD en CDA keihard tegen D66 en PVV kwaad op 'nep-parlement'

Geen categoriemei 30 2017, 16:30
Het formatiedebat is begonnen en het begint gelijk keihard. De VVD was verrast over de opstelling van sommige partijen die geen coalitie wilde vormen met een andere partij waardoor de Nederlandse politiek nu staat waar het staat: een impasse. ''Ik kijk niemand aan'' aldus Mark Rutte, terwijl duidelijk wordt in de Kamer dat Pechtold direct aangesproken wordt. Rutte gaf ook duidelijk aan open te staan uiteindelijk voor een minderheidskabinet.
Niet alleen de VVD was hard tegen Pechtold, maar ook het CDA. Sybrand Buma, de partijleider van CDA, was niet te spreken over Pechtold en zijn manier hoe hij met de ChristenUnie omging. Hij doelt op het feit dat Pechtold voor en in het gesprek met Gert-Jan Segers al eisen ging stellen over gewetenskwesties en ethische kwesties. ''Het stellen van zulke eisen vooraf is geen manier om met andere partijen om te gaan'' sneert Buma naar de richting van Pechtold.''Zo bouw je geen vertrouwen op.'' Zo lijkt het alsof het CDA en de VVD op weg zijn naar een minderheidskabinet.
De PVV was ook hard tegen het kartelblok. ''De ene smoes na de andere smoes wordt gebruikt om de PVV niet uit te nodigen.'' Geert Wilders eist een plek aan de tafel van het CDA en de VVD en dat werd hem niet in dank afgenomen. Lodewijk Asscher van de mini-partij PvdA zegt dat Wilders helemaal geen plek verdient aan de tafel van de onderhandelingen door de 'onbeschofte' manier van omgaan met andere partijen. Geert Wilders gaat daar hard tegen in: ''ik ga niet ineens slijmen nu om maar aan de onderhandelingstafel te mogen zitten. De reden dat wij het recht hebben om mee te doen, is dat wij de tweede partij van het land zijn en 1,5 miljoen kiezers vertegenwoordigen.''
Daarna kwam Alexander Pechtold ook nog even om tekeer te gaan over de manier van politiek bedrijven door de Geert Wilders. Als de PVV niet mee mag doen dan is er Wilders geen andere conclusie dan dat het een 'nep-parlement' is.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten