Foto's en filmpjes: DDS-verslaggever Kenneth Steffers bij de anti-lockdowndemonstratie in Arnhem

Foto's en filmpjes: DDS-verslaggever Kenneth Steffers bij de anti-lockdowndemonstratie in Arnhem

Dinsdag was er een grote anti-lockdowndemonstratie in Arnhem. Hoewel de demonstratie niet toegestaan was ging het er al met al rustig aan toe. Onze eigen verslaggever Kenneth Steffers was erbij en maakte foto's en video's als sfeerverslag. Zijn conclusie: het was een gemoedelijke bijeenkomst. Zo'n 2.000 (misschien wat meer) bezorgde burgers gingen de straat op, maar zij deden dat op een rustige, respectvolle manier. En ja, ook de politie was rustig en beheerst.

[video width="640" height="352" mp4="https://www.dagelijksestandaard.nl/wp-content/uploads/2021/04/WhatsApp-Video-2021-04-27-at-15.32.30.mp4"][/video]

Bij aankomst viel het Kenneth op dat er niet alleen behoorlijk wat demonstranten waren, maar ook heel veel politie. Die agenten stonden opgesteld bij de markt, waar ze de boel nauwlettend in de gaten hielden. De angst bestond op dat moment dat er mogelijk hardhandig ingegrepen zou worden, maar dat bleek allerminst het geval te zijn. De demonstranten werden door de politie met rust gelaten, en andersom waren er ook geen onrusten.

[video width="640" height="352" mp4="https://www.dagelijksestandaard.nl/wp-content/uploads/2021/04/WhatsApp-Video-2021-04-27-at-15.32.31.mp4"][/video]

De sfeer was, aldus Kenneth, "gemoedelijk." Er stond bij aankomst meteen een bord waarop stond dat het plein waar de demonstratie gehouden zou worden vol was. Hij zeg veel "normale mensen" te zien waren. Gezinnen, singles, koppels, jongeren, ouderen, donkere mensen, blanke mensen... De hele samenleving leek vertegenwoordigd.

Natuurlijk waren er ook demonstranten bij die op een bizarre manier actievoerden en zich daarbij ongetwijfeld de woede op de hals haalden van twitteraars die denken dat sommige demonstranten corona niet serieus genoeg nemen. Zoals deze "proefkonijnen," bijvoorbeeld.

Maar over het algemeen waren het volgens Kenneth gewone mensen, die er in gewone kleren bijliepen, hoewel het er op leek dat er meer oranje werd gedragen dan normaal. Wat niet zo verwonderlijk is aangezien het gisteren Koningsdag was, natuurlijk.

Op een gegeven moment werd het wat spannender. Enkele demonstranten hadden wat rookbommetjes en wat fakkels afgestoken, en de ME leek zich ermee te gaan bemoeien. Kenneth nam daar dan ook een video over op, want - zei hij - de demonstranten werden duidelijk één bepaalde hoek in gedreven:

[video width="640" height="352" mp4="https://www.dagelijksestandaard.nl/wp-content/uploads/2021/04/WhatsApp-Video-2021-04-27-at-16.03.00.mp4"][/video]

Maar dat bleek allemaal mee te vallen. Het plein van de demonstratie werd weliswaar 'ontruimd,' maar dat ging op een rustige manier. De demonstranten besloten daarop een rondje door de staat te lopen, waarbij ze de hit van Fluitsma en Van Tijn zongen ("15 miljoen mensen") en rustig met elkaar converseerden:

[video width="640" height="352" mp4="https://www.dagelijksestandaard.nl/wp-content/uploads/2021/04/WhatsApp-Video-2021-04-27-at-16.07.54.mp4"][/video]

Uiteindelijk kwamen ze "ironisch genoeg" weer terug op het plein waar het allemaal begon, aldus Kenneth, maar blijkbaar hadden de autoriteiten besloten het zo te laten.

[video width="640" height="352" mp4="https://www.dagelijksestandaard.nl/wp-content/uploads/2021/04/WhatsApp-Video-2021-04-27-at-16.47.13.mp4"][/video]

Al met al was het, aldus Kenneth, "een succesvolle demonstratie," zowel van de kant van de betogers als die van de autoriteiten. In andere media werd er over gesproken dat er mogelijk "hooligans" bij waren, maar waar dat verhaal vandaan kwam "is mij een raadsel," meent onze verslaggever. "Die waren er namelijk niet."

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer