Franse oproerpolitie bestookt 'Gele Hesjes' opnieuw met waterkanonnen en traangas

Geen categoriedec 01 2018, 12:00
Frankrijk lijkt wel in de ban van een kleinschalige burgeroorlog, in België liep het gisteren al uit de hand en nu is het tijd voor ronde twee in Frankrijk! Via NU.nl.
De teller staat al op 24 aanhoudingen en een bult natte demonstranten als we de politie van Parijs mogen geloven. Aanleiding zou niet het protest zelf zijn maar toen betogers een controlepost probeerden te breken.
Parijs heeft zo'n 5000 agenten op de been vanwege de 'Gilet Jaunes', flink meer dan vorige week. Het gaat inmiddels allang niet meer om de verhoging van brandstofprijzen maar om publiek ongenoegen gericht tegen de Franse regering. 'Macron, neem ontslag,' werd gezongen.
De politie van Parijs houdt er rekening mee dat niet iedereen van de protestgroep ook daadwerkelijk achter het onderwerp van de 'Gilet Jaunes' staat, maar zich aangetrokken voelen tot de spanning en potentie voor geweld. Een stel relschoppers dat ook snel een geel hesje heeft aangetrokken en de rest betrekt bij hun geweldplegingen, infiltranten dus.
Hiermee staat de hele situatie in Frankrijk (en elders) dus behoorlijk op scherp. De politie kan niet of nauwelijks onderscheid maken tussen 'echte' demonstranten en relschoppers, want ze dragen allebei het gele vestje. Tevens ondermijnt dit natuurlijk de vreedzame tak van de groep die daadwerkelijk alleen een punt onder de aandacht willen brengen.
Het is daarmee vergelijkbaar met de situatie in Hamburg van een tijdje terug, waar vreedzame demonstranten extreemlinkse activisten aantrok en half Hamburg op een oorlogsgebied begon te lijken. Parijs wacht mogelijk eenzelfde lot en heeft naast Hamburg ook Brussel als vergelijkingsmateriaal. We houden het vandaag maar even goed in de gaten dus!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten