Friesland schrapt stikstofregels na boerenprotest

Geen categorieokt 11 2019, 17:00
Demonstraties door boeren zijn momenteel aan de gang in Friesland en Noord-Brabant. In Friesland blijken ze bijzonder succesvol te zijn! De provincie schrapt te stikstofregels en gaat met de boeren in overleg voor een alternatief.
Johannes Kramer (FNP), de gedeputeerde bij de provincie Friesland, heeft begin deze middag laten weten de huidige stikstofmaatregelen in te trekken. Dat meldt hij aan Omroep Friesland.
De demonstrerende boeren, die in aantallen variëren van 'enkele tientallen' tot 'honderden', (NOS spreekt van 100 tot 200 boeren) hebben in grofweg twee uur een overwinning geboekt! Rond 11:30 uur arriveerden ze bij het provinciehuis in Leeuwarden en 'ergens vroeg in de middag' rolde dit nieuws naar buiten.
In Noord-Brabant zat het provinciehuis, met plek voor 350 man, ram vol. Ook daar verloopt het protest rustig en blijkt er meer steun te zijn voor nieuwe acties in Den Haag.
De vraag is nu of er meer provincies overstag gaan en of Friesland de stikstofregels inderdaad naast zich neer blijft leggen en een fatsoenlijk alternatief vindt. Doordat de boeren de druk blijven opvoeren met wéér een protestactie in Den Haag volgende week, zullen er snel oplossingen moeten komen. Daarbij lijkt het een kwestie te zijn van 'de aanhouder wint' en het ziet er naar uit dat dit tot nu toe in het voordeel van de boeren is. Gaat Den Haag nu Friesland terugfluiten 'want dat moet van Brussel' of zijn er ineens degelijke alternatieven en/of mazen in de wet te vinden die de boeren gunstig zou kunnen stemmen? Dat worden spannende weken!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten