FVD vraagt in brief opheldering over propaganda-documentaire "Jesse"

FVD vraagt in brief opheldering over propaganda-documentaire "Jesse"

BNNVARA gaf al toe een schemergebied te betreden met het uitzenden van de propagandafilm "Jesse."

De documentaire is een veelbesproken onderwerp. En dat is niet voor niets. Van ons belastinggeld wordt namelijk op 4 september door BNNVARA een ordinaire propagandafilm uitgezonden. Het onderwerp van de docu: Duyvendak-trekpop en het vriendelijke gezicht van fout GroenLinks, Jesse Klaver.

Het is nog geen 4 september, dus er is nog volop tijd om stevige vragen te stellen bij deze productie van de rooie linkse omroep.
Via zijn Instagram-account maakte Thierry Baudet zijn volgers er op attent dat het Forum voor Democratie een brief heeft geschreven aan het Commissariaat voor de Media. In die brief vraagt FVD opheldering over het 'schemergebied' waar BNNVARA in is gestapt met deze vreselijke agitprop.

FVD wijst het Commissariaat in de brief allereerst op de regels omtrent reclame en sponsoring. De regisseur van de opnames van "Jesse" is namelijk betaald door GroenLinks! En het beeldmateriaal dat nodig was voor de documentaire is ook betaald door GroenLinks. Dat riekt natuurlijk naar propaganda, of heb ik het helemaal mis?

Hieronder de brief, namens het Forum voor Democratie ondertekend door Thierry Baudet en Theo Hiddema.

Commissariaat voor de Media
Postbus 1426
1200 BK Hilversum

Amsterdam, 26 augustus 2017
Geachte commissarissen,

Tot uw taken behoort het toezien op het naleven door omroepen van de voorwaarden en regels voor reclame en sponsoring. In dit kader vragen wij uw aandacht voor de documentaire "Jesse", die BNN/VARA voornemens is uit te zenden op 4 september aanstaande.

Naar wij vernemen is het beeldmateriaal voor deze documentaire bekostigd door GroenLinks en om niet ter beschikking gesteld aan de producent. Tevens is de regisseur tijdens het opnemen van dit materiaal betaald door GroenLinks. Beide gunsten van GroenLinks zijn te zien als een financiële bijdrage aan het tot stand komen van de documentaire die een co-productie is van BNN/VARA en een commerciële partij.

BNN/VARA spreekt van een ‘journalistiek schemergebied’ dat zou zijn betreden bij het maken van deze documentaire. Ons gaat het niet om de journalistieke kwaliteiten, maar om de regels voor sponsoring en de financiën.

Wij vermoeden dat zonder deze bijdrage van GroenLinks deze documentaire niet tot stand had kunnen komen aangezien in zijn algemeenheid geldt dat de prijs die omroepen voor dergelijke producties betalen lager is dan de kosten die de producent moet maken. Veelal wordt voor het ontbrekende bedrag dan subsidie gezocht. Zulks lijkt hier niet te zijn gebeurd.

Wij zijn zeer benieuwd naar uw bevindingen en zouden het natuurlijk op prijs stellen als u zich reeds voor de beoogde uitzenddatum een oordeel zou kunnen vormen, want voorkomen is beter dan genezen.

Met vriendelijke groet namens Forum voor Democratie,

Thierry Baudet
Theo Hiddema

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties