G7-landen ook al woedend op Trump: 'Hij heeft nog enkele dagen de tijd om een handelsoorlog te voorkomen!'

G7-landen ook al woedend op Trump: 'Hij heeft nog enkele dagen de tijd om een handelsoorlog te voorkomen!'

Europese regeringen moeten rustig blijven.

Ook de andere leden van de G7 hebben, net als Sybrand Buma en Alexander Pechtold (lol!), kritiek op het plan van de VS om ook hoegenaamde bondgenoten extra te belasten door importheffingen op aluminium en staal op te voeren. De reden dat Trump dit doet is simpel: hij denkt dat hij hiermee de Amerikaanse industrie beschermt. Juist arbeiders die in deze industrie werken hebben hem de overwinning bezorgd in 2016. Hij wil dus iets terug doen voor ze.

Maar dat is niet de enige reden dat Trump deze importheffingen oplegt aan de rest van de wereld, Europa incluis. Hij is ook al jarenlang voorstander van zulke heffingen omdat hij er werkelijk in gelooft. Dat is wat mij betreft redelijk onnozel -- het zorgt er alleen maar voor dat andere landen hetzelfde doen waardoor je de eigen economie op termijn alleen maar schaadt -- maar hij is wel degelijk consistent op dit gebied.

Bij de G7-top in Canada hebben verschillende representanten van de grootste en rijkste industrielanden kritiek geleverd op Trumps beleid. De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire deed ook een duit in het zakje:

"We hebben nog een paar dagen de tijd om de noodzakelijke stappen te zetten om een handelsoorlog tussen de EU en de VS te voorkomen, en om een handelsoorlog te voorkomen tussen G7-leden."

Le Maire zei verder dat de bijeenkomst "gespannen en zwaar" was en dat Amerika helemaal alleen stond:

"Ik zou zeggen dat het meer een G6 plus 1 was dan een G7."

Klinkt hartstikke indrukwekkend natuurlijk, maar Le Maire heeft wel één probleem: als de EU werkelijk "terugslaat" heeft dat ook een enorme negatieve impact op Europa. Zo zou de EU een lijst klaar hebben staan van 3 miljard dollar waarde aan Amerikaanse goederen waarop binnenkort zware heffingen geïnd kunnen worden. Het gaat dan onder meer om Amerikaanse staal, bourbon, spijkerbroeken, en motors. We hebben het dus over goederen die veelvuldig gebruikt worden... en die dan opeens duurder worden.

Daar heb je Amerika niet alleen mee, maar de Europese consument (en belastingbetaler!) óók.

Als de EU inderdaad een handelsoorlog aangaat met Amerika worden we daar allemaal slechter van. Juist nu is het zaak om het hoofd koel te houden en de gevolgen van Trumps heffingen te minimaliseren.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties