Geen woorden, maar daden: Italië weigert boot met meer dan 600 vluchtelingen

Geen categoriejun 11 2018, 8:00
De nieuwe Italiaanse regering heeft beloofd om meer te doen tegen illegale immigratie en tegen vluchtelingen. Het land heeft al de afgelopen jaren meer dan een half miljoen vluchtelingen moeten opnemen en vond het wel welletjes. Het aanpakken van NGO's en het uitzetten van vluchtelingen is een belangrijk onderdeel van het programma van de nieuwe regering geworden. De politici voegen ook gelijk daad bij het woord.

Een schip met 629 migranten aan boord is op zoek naar een bestemming in de Middellandse Zee, omdat zowel Italië als Malta het niet wil toelaten. Hulporganisatie SOS Meditterranee zegt dat aan boord van zijn schip de Aquarius 400 mensen zijn die in de nacht van zaterdag op zondag uit zee zijn gehaald door de Italiaanse marine en kustwacht of door vrachtschepen.

De bemanning van het schip heeft zelf nog eens 229 mensen uit het water gered of van boten afgehaald die door smokkelaars worden gebruikt, en die doorgaans niet zeewaardig zijn. Onder de opvarenden zijn 123 alleenreizende minderjarigen en zeven zwangere vrouwen.

"Vanaf vandaag zegt Italië NEE tegen mensensmokkel en NEE tegen illegale immigratie", twitterde de minister van Binnenlandse Zaken, Legaleider Matteo Salvini.

Het nieuwe beleid moet ervoor zorgen dat de mensensmokkel richting Europa droog komt te liggen, omdat het niet meer belonend zal werken. Daarbij is wel een negatieve consequentie dat er eerst heel wat mensen de dood op zee kunnen vinden. Verandering gaat niet zonder tragedie, dus is het de vraag of dit soort beleid wel ethisch is.
Misschien is het een beter idee om die bootjes weer terug te begeleiden. Niet alleen de bootjes stoppen, maar terugbrengen. Dan hoeven er geen onschuldige mensen dood te gaan. Voor de rest ben ik erg blij met het voorgenomen beleid, waarbij er een Australisch model wordt gebruikt. Geen tolerantie, geen uitzondering. Kraakhelder.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten