GeenPeil zegt subsidieslurpend ProDemos waar het op staat: haal die partijdige Stemwijzer offline!

Geen categoriefeb 16 2017, 16:00
Jan Dijkgraaf komt vandaag namens zijn partij GeenPeil met een open brief richting minister Plasterk waarin hij maar weer eens duidelijk maakt met hoeveel kilo's zout Nederland de stemadviezen van de Stemwijzer wel niet moet nemen.
Vroeger was de Stemwijzer de holy grail van alle stemadviezen: net als nu kon je er als kiezer niet omheen als je nog geen flauw idee had waarop te stemmen, of als je juist bevestiging zocht voor je keuze. Wat echter wél veranderd is, is het vertrouwen dat Nederland heeft en vooral zou moeten hebben in deze zogenaamde onpartijdige, objectieve stemhelp. Hierbij alvast een tip: mensen die beweren dat te zijn, zijn het vaak juist niet.
Alsof de storm van kritiek op de Stemwijzer - die deze verkiezingen al vier miljoen aan subsidies heeft binnengeharkt - al niet voor zichzelf spreekt, heeft GeenPeil-voorman Jan Dijkgraaf nog even een prachtige samenvatting van de krankzinnige gebeurtenissen rondom dat ding op een rijtje gezet in een open brief richting onze minister van Binnenlandse Zakan, Ronald Plasterk. Tenminste, dat is wat erboven staat: in feite is dit natuurlijk gericht aan eenieder die maar wil weten wat voor wantoestanden er bij ProDemos, de maker achter de Stemwijzer, aan de gang zijn.
Het stuk begint met een klaarhelder bewijs dat de StemWijzer - en ProDemos in het algemeen - allesbehalve onpartijdig te noemen vallen. De raad van toezicht en de raad van advies van de organisatie zijn gevuld met politici van de politieke elite - lees de VVD, PvdA en het CDA - en de nogal omstreden miljardair George Soros zorgt er met zijn financiële injecties ook voor dat het bieden van onafhankelijke adviezen wel erg lastig wordt. Dat alles blijkt maar weer uit de manier waarop partijen die niet tot de elite behoren - in dit geval GeenPeil - behandeld worden: de presentatie van de partij in de stemhulp was zo verwarrend dat ze uiteindelijk zelf geen andere optie zagen dan een verzoek tot verwijdering uit het ding.
En dat terwijl andere partijen gerust hun antwoorden zó mochten manipuleren dat ze totaal niet meer overeenkwamen met de standpunten in hun eigen verkiezingsprogramma, gewoon zodat meer mensen op hen zouden uitkomen. En dat levert ongetwijfeld weer een paar extra stemmen op, helaas. De druppel voor Dijkgraaf om hiermee te komen was echter de uitspraak van Jochum de Graaf, 'projectleider' bij de Stemwijzer:

Ja, de Stemwijzer is te vertrouwen. Ik zeg alleen: doe hem de komende weken nog een paar keer. Er kan namelijk elke keer een andere partij uitkomen.

Ja, je leest het goed: je advies om op de PVV te gaan stemmen kan over een week zomaar eens veranderd zijn in een vrijblijvend doch dringend advies om je stem aan de PvdA te geven, aangezien men bij ProDemos maar al te graag nog op aanwijzing van de partijen - nou ja, sommige partijen - blijft sleutelen aan het geheel. Hadden ze dat niet beter kunnen doen vóórdat dat ding online ging?
Dijkgraaf sluit zijn pleidooi dan ook af met een duidelijke oproep:
https://twitter.com/jndkgrf/status/832190683247210497
Het moge duidelijk zijn dat GeenPeil hier zelf natuurlijk ook niet geheel objectief in staat: dit voorslepende conflict tussen de partij en ProDemos is de rode draad van het hele verhaal. Dat maakt hun punt, dat vlijmscherp is, echter allesbehalve minder valide: een aanleiding is immers altijd nodig. De huidige Stemwijzer is om alle bovengenoemde redenen een lachertje, en wat dat betreft kan ik zeggen hier pal achter GeenPeil te staan: deze subsidieslurper verdient in haar huidige vorm niets van het vertrouwen dat Nederland haar nu nog schenkt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten