shutterstock 1401149984

Geert Wilders geduld met Mark Rutte raakt op, presenteert noodwet stikstof

Geen categorienov 10 2019, 11:00
Tweede Kamerlid Geert Wilders (PVV) heeft lang genoeg gewacht op het kabinet en besloot zelf aan het werk te gaan voor de verandering. Vandaag lezen we in de Telegraaf dat de PVV een 'noodwet' heeft voorgesteld met het doel de Nederlandse economie een aantal maanden rust te gunnen, terwijl het kabinet hard werkt een duurzame oplossing voor het stikstofprobleem. Zo lang dat laatste niet is gebeurd moet de noodwet van kracht zijn.
De fractie van de PVV heeft het wetsvoorstel nog niet ingediend in de registers van de Tweede Kamer, maar staat zeker niet alleen als het gaat om het inzetten van het instrument 'noodwet' om daarmee de stikstofcrisis te bezegelen.
Ook het GroenLinks van Jesse Klaver schermde in de afgelopen maanden met het idee om een noodwet aan te nemen. Klaver wilde in september al dat het kabinet een 'deadline' kreeg voor het voorstellen van zo'n nieuwe wet, maar ondernam zelf geen actie.
Het kabinet kwam in de afgelopen maand evenmin met een noodwet, maar liet vooral weten 'tijd' nodig te hebben om de stikstofproblematiek weer vlot te trekken. Maar terwijl het kabinet werkt aan een duurzame oplossing staan tal van projecten wél stil. En nemen de onzekerheden toe. Het idee achter Wilders noodwet is dat de economische activiteiten -die nu door de stikstofcrisis worden getroffen- in het komende halfjaar gewoon doorgang mogen vinden.
Hoezeer de oplossing van Wilders ook kan bijdragen aan het voorkomen van de negatieve effecten van de stikstofcrisis, schept deze handelswijze van zowel de PVV als GroenLinks een gevaarlijk juridisch precedent. Namelijk dat het 'normaal' is dat de Rijksoverheid economische activiteiten mag en kan stilleggen op basis van pseudo-wetenschappelijk beleid, en vervolgens via ad-hoc wetgeving de boel vlot trekt. Zo'n wetgevend patroon wil je niet zien. Het is geklungel.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten