Peilingen! Stuntelend kabinet veroorzaakt electorale pijnen bij coalitiepartijen, twee zetels winst voor PVV en FVD

Geen categorienov 10 2019, 9:45
Het kabinet Rutte 3 is de eerste twee maanden na het zomerreces stuntelend aan haar taak begonnen en de effecten zijn nu ook te zien in de peilingen van Maurice de Hond (Peil.nl). De resultaten van de peilingen laten kleine electorale verschuivingen zien: de coalitiepartijen VVD en CDA verliezen zetels. Hierdoor stijgen Forum voor Democratie en de PVV in de politieke barometer.

Peilingen van 10 november 2019

[caption id="attachment_239018" align="aligncenter" width="550"]Bron: Maurice de Hond / <a href=Peil.nl" width="550" height="404" /> Bron: Maurice de Hond / Peil.nl[/caption]
Het gestuntel binnen het kabinet ging enige tijd onopgemerkt, maar na enkele weken kan niemand er nog omheen. VVD en CDA verliezen hierdoor zetels. De precieze reden? Dat weten we niet volledig, maar reken er maar op dat de volgende termen relevant zijn voor het verlies van zetels van VVD en CDA: 'burgerdoden', 'stikstofcrisis' en 'pensioenen'. Het verlies van de twee grote partijen is echter nog beperkt.
De VVD staat nog altijd bovenaan de ranking en is met 26 zetels de grootste partij. Zouden er nu verkiezingen worden georganiseerd dan mag de VVD wederom de coalitiebesprekingen inleiden. Echter wordt het zoeken naar meerderheden wel steeds lastiger nu de huidige coalitie weer zetels verliest. De PvdA is groot genoeg in de peilingen om het gat in de coalitie op te vullen. Maar als VVD en CDA samen nog eens vier zetels verliezen dan is die optie van tafel en moet Rutte op zoek naar tenminste nog eens twee extra partijen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten