Geert Wilders weer voor de rechter om Marokkanen-uitspraak

Geen categorieokt 24 2017, 8:00
"Minder, minder, minder."
Vandaag is een belangrijke dag voor PVV-leider Geert Wilders. Het hoger beroep in de zaak tegen hem vindt nu namelijk plaats. In eerste aanleg werd hij schuldig bevonden aan het aanzetten tot discriminatie en groepsbelediging, hoewel hij werd vrijgesproken van "het aanzetten tot haat." De straf? Die was er niet. Wel een veroordeling, geen bestraffing.
Hoewel het Hof ervan uitgaat dat Wilders er vandaag zelf bij is valt dat nog te bezien. Tijdens het eerste strafproces tegen hem was hij er inderdaad wel bij, maar bij het tweede proces was hij bezig met andere zaken. Hij kwam toen alleen op belangrijke dagen langs en legde uit dat hij er niet nauwgezet bij betrokken wilde worden omdat het in zijn ogen één grote charade was. Die kritiek herhaalde hij na zijn veroordeling; hij noemde de rechters die hem schuldig bevonden onder meer "neprechters" en "PVV-haters."
Dit hoger beroep werd door Wilders zelf aangevraagd. Het OM was namelijk best blij met de uitspraak in eerste aanleg, hoewel Wilders dus deels werd vrijgesproken en de boete die het OM hem wilde opleggen van tafel werd geveegd door de rechters. Wilders zelf dacht daar logischerwijze heel anders over. Hij stelt dat hij gehinderd wordt in zijn werk en leven door de veroordeling, en daarin heeft hij natuurlijk vrijwel zeker gelijk. Wel neemt hij nu een risico; het kan zomaar zijn dat het Hof, dat toch ook niet bekendstaat als rechts, hem een zwaardere straf geeft dan de rechtbank én hem wél schuldig acht aan het verspreiden van haat. Dat ligt niet voor de hand, maar het kán wel.
Toch is dat het risico wel waard. De vrijheid van meningsuiting is te belangrijk om zomaar zonder slag of stoot te laten beperken, zeker als je bedenkt dat Wilders een gekozen volksvertegenwoordiger is.
Als iemand vandaag spektakel verwacht moet ik ze helaas teleurstellen. Het gaat slechts om zogenaamde regiezittingen. Pas in 2018 vindt de inhoudelijke behandeling plaats.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten