Gefeliciteerd, Pietenhaters! Geen enkele gemeente wil de landelijke intocht nog organiseren

Geen categoriemaa 22 2018, 20:00
Gaat de Sint dit jaar dan toch écht stilletjes aan al onze huizen voorbij?
Het Sinterklaasfeest staat stevig op de tocht. Al jarenlang wordt het langzaam maar zeker uitgekleed wat de tradities - en dan met name Zwarte Piet - betreft, maar voor het eerst bestaat er dit jaar de kans dat de hele handel helemaal niet doorgaat, en 5 december verwordt tot een doodnormale dag. Voordat de Goedheiligman op Pakjesavond presentjes door de schoorsteen kan smijten, moet hij immers wel in Nederland zijn. Aangezien meneer het gros van het jaar op het strand in Spanje ligt, moet hij wel eerst naar ons koude landje komen en daar feestelijk onthaald worden tijdens de intocht (anders is er al helemaal niets voor hem aan) - en laat het daar nu juist mis gaan.
Normaal gesproken staan gemeenten in de rij om deze landelijke intocht te mogen huisvesten. Dat is ook niet zo gek: je stad of dorp staat dan even in heel het land in de spotlights, en al die mensen die op de ontvangst afkomen brengen natuurlijk ook een aardig centje in het laatje van lokale winkeliers. Dat wil elke gemeente wel dus, zou je denken.
Nou, niet dus. De NTR - die het feest organiseert én uitzendt - luidt vandaag namelijk de noodklok. Er hebben zich dit jaar namelijk niet bijzonder weinig gemeenten beschikbaar gesteld om die handel te huisvesten, nee: er heeft zich gewoon geen enkele plek gemeld. En dat is een probleem, want zonder locatie geen intocht natuurlijk.
De oorzaak van dit totale gebrek aan animo laat zich natuurlijk wel raden hè: de eeuwige discussie rondom Zwarte Piet. Vroeger was de intocht een louter feestelijk evenement, maar tegenwoordig verwordt een stad tot een bastion wanneer de Sint langs komt, compleet met agenten om de zoveel meter en heuze arrestatieteams die klaarstaan als Pietenhatende demonstranten het te bont maken. Het is tot een heuze veiligheidsoperatie verworden, en de gezelligheid is ver te zoeken. Nee, daar zou ik als burgemeester ook voor bedanken! Types als Sylvana Simons en Jerry Afriyie kunnen trots zijn hoor: ze hebben niet alleen Zwarte Piet vermoord, maar misschien zelfs het hele Sinterklaasfeest.
De NTR legt de schuld echter bij de gemeenten, en roept hen dringend op om alsnog bereidwillig te worden. De NTR heeft zelf echter ook een stevig aandeel in de schuld hier: als producenten van het Sinterklaasjournaal, dat de traditionele Piet ook in de ban deed, hebben ze natuurlijk meer dan meegeholpen meer het omleggen van onze tradities. Ook aan hen zeg ik dus: hulde!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten