'Gele hesjes' protesten zwakken af, maar als Macron blundert slaat de vlam zo weer in de pan

Geen categoriejan 06 2019, 8:05
In december braken ze in alle hevigheid uit en waren tienduizenden mensen op de been om te demonstreren tegen Emmanuel Macron. In Frankrijk was het daardoor al langere tijd onrustig en ook dit weekend is het weer raak. Maar toch lijkt de 'Gele hesjes'-beweging in Frankrijk aan kracht in te dammen. Macron heeft een aantal belangrijke toezeggingen gedaan, waaronder het stopzetten van belastingverhogingen op brandstof en ook een 'nationaal debat'. Tegelijkertijd werd één van de leiders van de 'Gele hesjes' opgepakt, Eric Drouet. Drouet werd in Parijs opgepakt terwijl hij in de Franse hoofdstad de slachtoffers van de anti-overheidsprotesten herdacht.
Ook dit weekend dus weer onrusten in Parijs en de 'Gele hesjes' waren er bij. Volgens NOS Teletekst kwam het weer tot een kleine veldslag op de brug bij Assemblée Nationale, waar duizenden betogers en ordediensten hun woede op elkaar richtten. Behalve de Franse overheid liggen ook de media onder vuur. Net zoals in Nederland, waar demonstranten met 'NOS = fake news'-stickers rondlopen, zo werden leuzen geroepen in Frankrijk bij het kantoor van persbureau AFP. De media worden wellicht gezien als een doorgeefluik van de regering Macron.
De populariteit van de Franse president is laag al zijn er ook geen andere Franse leiders die het stokje zouden kunnen overnemen. Marine le Pen volgt Macron in populariteit, maar een meerderheid gaat zij ook bij komende verkiezingen niet halen tenzij de protesten nog verder worden aangewakkerd door onhandige besluiten en uitspraken van Macron. Maar de afname van de druk van de 'Gele hesjes' beweging op zijn regering is duidelijk te zien. De leider is gearresteerd en van tienduizenden demonstranten is ook al lang geen sprake meer. De Franse president liet zich afgelopen week nog in niet mis te verstande bewoordingen uit over de beweging. Hij noemde ze 'leugenaars' die 'geweld gebruiken'.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten