Gelukkige Onafhankelijksheidsdag Groot-Brittannië! Nu wij nog

Gelukkige Onafhankelijksheidsdag Groot-Brittannië! Nu wij nog

Wat was het een geweldig spannende dag gisteren: de meest recente peilingen lieten zien dat het Remain kamp een kleine voorsprong had opgebouwd nadat Leave juist in opmars was geweest de afgelopen weken.

Wie zou deze epische strijd winnen voor de toekomst van Groot-Brittannië? De eurofielen geleid door David Cameron of de eurosceptici van Nigel Farage en Boris Johnson?

Onderhand weten we het antwoord natuurlijk: hoewel het bepaald geen groot gat was is kamp Leave er met de overwinning vandoor gegaan. 51,9% van de Britse kiezers wil uit de EU stappen, tegenover 48,1% die er juist in willen blijven. Het gevolg: Groot-Brittannië stapt er binnenkort uit en Cameron kan op zoek naar een andere carrière. Geheel terecht gooit hij de handdoek in de ring. De uitslag is immers een ongelooflijke vernedering voor hem: hij pleitte hard en soms zelfs onder valse voorwendselen voor voortgezet lidmaatschap van de EU. Door zijn nederlaag én strategie heeft hij zijn eigen carrière om zeep te geholpen.

Dat is natuurlijk bijzonder vervelend voor hem, maar voor het Britse volk én voor politici als Johnson en Farage is dit een geweldige, historische overwinning. Groot-Brittannië is nu officieel het eerste land dat uit de Europese Unie stapt. En dat is welverdiend én verstandig.

Brussel is de afgelopen jaren namelijk veel te groot en machtig geworden. Jean-Claude Juncker, Donald Tusk en Mario Draghi hebben zich gewoon misdragen. Zij eisten steeds meer macht en bevoegdheden op, waardoor individuele lidstaten bijna niets meer in te brengen hebben. Nationale parlementen gaan alleen nog maar over de details, de écht grote en belangrijke zaken worden beslist in Brussel, wat zowel anti-democratisch als knettergek is. 'Europa' weet immers helemaal niet wat er op lokaal/nationaal niveau gebeurt, en heeft ook lak aan de meningen van 'het gewone volk.' Door uit de EU te stappen zal Groot-Brittannië haar soevereiniteit terugkrijgen. Britten gaan nu weer over de toekomst van hun eigen land, hoe vervelend de machtshongerige megalomanen in Brussel dat ook vinden.

[video width="1280" height="720" mp4="http://www.dagelijksestandaard.nl/wp-content/uploads/2016/06/Nigel-Farage_1054424474605155.mp4"][/video]

Veel beter dan dit wordt het niet. Het is echt een grandioze overwinning voor de sympathieke Farage, de flamboyante Johnson en bovenal, voor het trotse Britse volk. Zijn gaan nu zelf weer over hun politieke, culturele en sociale beleid. Ze kunnen geld uitgeven aan zaken waaraan ze dat willen doen, ze kunnen bezuinigen op dingen waarop ze willen bezuinigen, ze kunnen zelf bepalen wie ze het land wel en niet binnenlaten en, oh ja, ze zijn nu ook nog eens in staat om zélf handelsverdragen te sluiten met wie ze maar willen. Groot-Brittannië wordt Zwitserland aan de Noordzee, maar dan groter en machtiger.

Dat is geweldig, maar dit Brexit moet niet het einde van de eurosceptische beweging zijn. Sterker nog, eurosceptici moeten deze mooie overwinning gebruiken om vergelijkbare referenda te organiseren in andere landen, waaronder -- en vooral! -- in Nederland. Donald Tusk voert de bui al hangen. Hij zegt voorbereid te zijn op dit "negatieve" scenario van een Brexit, en benadrukt dat het nu van het grootste belang is om de Europese eenheid te waarborgen zonder de Britten:

Nou Donald, pas maar op. Het balletje is nu aan het rollen en zowel VNL als de PVV willen dat er ook in Nederland een referendum komt. Sterker nog, een voorstel daartoe ligt al bij de Raad van State. Rutte zal daar niet aan willen meewerken, maar ik vermoed dat het bij de verkiezingen van volgend jaar maar over één vraag gaat: moet er wel of geen referendum komen? En de eurosceptische partijen zullen daardoor vrijwel zeker de verkiezingen winnen. Daarna is het aan ons Nederlanders om het Britse voorbeeld te volgen en te breken met de wannabe dictators in Brussel die denken dat zij boven de wet én de wil van het volk verheven zijn.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties