Staatssecretaris Van Veldhoven (D66) machteloos: importlimiet voor afvalcrisis is nutteloos, afvalverbranders zijn nodig

Geen categorieaug 07 2019, 19:05
De soap rondom de afvalcrisis bij AEB door kapotte afvalverbranders houdt aan. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (D66) stelt vandaag een vuilnisimportlimiet in. Toch is de capaciteit bij AEB nog steeds te klein en moeten ook de internationale afspraken gewoon worden nageleefd, dus wat is precies het nut van de maatregel? Daarover heeft iedereen vragen.
Volgens de woordvoerder van AEB moet er een snelle oplossing komen:

"geen snelle oplossing betekent dat er eind volgende week op sommige plaatsen geen afval meer ingezameld kan worden."

De pech bij AEB kan in de kortste keren leiden tot afvalbergen als er niet rap een "snelle oplossing" wordt gevonden voor het probleem. Wat nu dringend nodig is, is meer capaciteit voor het verwerkingsbedrijf. Dat betekent concreet: nieuwe afvalverbranders. Maar die zijn er niet en laten mogelijk even op zich wachten. De afvalimportlimiet van Van Veldhoven is interessanst, want hoe effectief de maatregel is valt te betwisten.
Sterker nog: het kabinet lijkt wel machteloos in een situatie als deze. Het lijkt erop dat ongeacht de maatregelen of de mooie woorden de capaciteit pas over enkele maanden vrij komt wanneer er nieuwe verbrandingsovens zijn geïnstalleerd. Toch is het bedrijf blij dat de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat 'hulp' biedt door de importlimiet af te kondigen, al is het alleen al voor de vorm want de internationale contracten moeten worden nageleefd:

"Goed dat de staatssecretaris maatregelen neemt die in haar vermogen liggen om capaciteit te creëren. Het gaat echter om capaciteit die op z'n vroegst pas over enkele maanden vergroot wordt."

Volgens NU speelt de impact van internationale contracten ook een rol bij de doorvoer van afval. Deze moeten worden nageleefd omdat er anders financiële risico's dreigen voor AEB, het bedrijf zit er niet warmpjes bij. Volgens NU werd een faillissement vorig jaar nog voorkomen door een injectie van 16 miljoen euro. Hoeveel miljoenen er nu precies nodig zijn voor nieuwe afvalverbranders is niet duidelijk, maar reken er maar op dat het een behoorlijk bedrag zal zijn.
In ieder geval fijn dat de staatssecretaris met de oplossing komt. Zelfs zegt ze daarover:

"Ik vind dat ons afvalbeheer toekomstbestendiger moet worden en ik ga bezien wat ervoor nodig is. Intussen zijn alle betrokken partijen aan het kijken welke maatregelen nu nodig zijn om de situatie in Amsterdam op te lossen. Dit tijdelijke importplafond helpt daarbij"

Ah, het helpt wel!?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten