Diederik Samsom verraadt sociaaldemocratie definitief: 'welvaart wordt door meer bepaald dan inkomen'

Geen categorieaug 07 2019, 19:55
Wanneer je als arbeiderspartij hebt gefaald. wat moet je dan? Wat moet je doen als de situatie is zoals voormalig Tweede Kamerlid van de PvdA, Diederik Samsom, het zegt 'de arbeiders er op achteruit zijn gegaan'. Ach, doen alsof dat iets goeds is. Volgens Samsoms stukje chaotisch idealisme in de Volkskrant, moeten arbeiders het gewoon slikken en is welvaart 'veel meer dan alleen inkomen'.
Hiermee toont Samsom zich eigenlijk eerder als een vijand dan een vriend van de PvdA en de sociaaldemocratie. Immers was het deze partij -opgericht voor de arbeiders- om op te komen voor de belangen van deze groep. Na het aanvankelijke succes van Drees verviel de partij na enkele decennia in identity politics en deed ze eigenlijk niet onder voor mainstream VVD en CDA. Anno 2019 staat de partij ook wel bekend als 'Partij van de Allochtonen'.
Daar komt nu dus het verraad van Diederik Samsom nog even bij. Hij noemt zichzelf in het stukje niet alleen 'progressief', maar haalt ook even de koers van zijn oude partij onderuit: inkomen doet er niet zoveel toe. In tegenstelling tot PvdA-realist Paul Scheffer accepteert Samsom de nieuwe status quo dus zéér welwillig. Maar hij kan ook niet anders. Samsom ís de status quo want hij heeft zijn vingerafdrukken op het beleid.
Nu blijkt dat de mooie beloftes van Samsom niets meer waren dan waardeloze obligaties probeert hij zijn imago op te poetsen met een chaotisch stukje. Het is allemaal geen ramp wat er onder hem en zijn partij de afgelopen tien jaar is gebeurd. Nee, echt niet:

"Nee, de inkomens van dertigers zijn inderdaad vaker dan vroeger lager dan die van hun ouders. De economische groei vlakt af en drie decennia van stagnerende inkomens in de middenklasse laat zijn sporen na. Maar het valt wel op dat de veronderstelde misère van de komende generatie louter is gebaseerd op ­financiële parameters. Welvaart en welzijn worden door zo veel meer bepaald dan inkomen alleen"

Nou, vertel dat eens aan de mensen die zorg nodig hebben in Hoogeveen, terwijl de gemeente een peperduur zwembad steunt met 16 miljoen euro. Het is Wildlands all over again en mede dankzij de PvdA. Maar: u mag niet klagen, nee Samsom zegt: 'welvaart is meer dan alleen inkomen'.
Dat de huishoudens er al jaren op achteruitgaan maakt hem in feite niets uit, maar dat bleek ook al uit zijn periode in de Tweede Kamer. Het is Samsom die volledig wereldvreemd is. Hij begrijpt overduidelijk niet de zorgen van de Nederlandse arbeidersgezinnen. Dat is ook de reden waarom hij spreekt in termen van 'wij progressieven' in plaats van 'sociaaldemocraten'. Wat een dolksteek.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten