Geniaal idee Grapperhaus: 'Bedreigde columnisten moeten aangifte doen'

Geen categorienov 30 2018, 18:00
Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid roept columnisten, die bedreigd worden, op tot het doen van aangifte. Want dat zal ze wel leren! Via Het Parool.
De aanleiding is de aangifte door columniste Clarice Gagard en Seada Nourhussen die vanwege negatieve reacties aangaf te stoppen met schrijven. Grapperhaus meent dat het vrije woord hierdoor in gevaar kan komen. Oplossing is aangifte doen en een aantal daders zien te berechten, om ze zo als voorbeeld te stellen.
Leuk en aardig allemaal maar menig columnist zal een afweging gaan maken: 'Is de ernst van de bedreiging/reactie het mij waard om toch te blijven schrijven?' Als voorvechter van het vrije woord zeg je natuurlijk direct 'ja', want bedreigen is fout. Het probleem is echter dat wanneer men aangifte doet en door blijft schrijven terwijl de dreiging serieus is, men er niet zeker van is dat zo'n haatzaaier ook daadwerkelijk wordt aangepakt, laat staan in de gaten wordt gehouden.
Er zijn zat manieren om anoniem een dreigement te uiten. De politie kampt al met capaciteitsgebrek en gaat heus niet iedere columnist 24/7 bewaken vanwege een paar reacties op Twitter door ene 'Jan_112' met een IP-adres van een McDonalds in Amsterdam.
Het klinkt dus allemaal heel leuk en stoer van onze Ferd maar het gaat niets uithalen. Daar komt ook nog bij dat Grapperhaus hiermee de drempel om aangifte te doen verlaagt en iedere tere ziel met een toetsenbord en een blog uitnodigt om aangifte te doen voor iedere 'gemene' reactie die niet bevalt. Nog los van het feit dat iemand die geneigd is een columnist aan te vallen dat eerst gaat melden op Twitter.
Het vrije woord is dus feitelijk al langere tijd in gevaar en dit is vooral bij cabaretiers te zien die, hoewel grappig, toch de afweging maken of de kosten (in de vorm van intimidatie en potentieel gevaar) opwegen tegen het scoren met een goeie grap. Grapperhaus draagt met zijn oproep dus totaal niet bij aan de verdediging van het vrije woord.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten