Gert-Jan Segers (CU) helemaal hoteldebotel om welgeteld 0,5% economische groei: "dat is goed nieuws"

Geen categorieaug 14 2019, 15:00
Terwijl zich op de financiële markten geruchten verspreiden over de economische situatie in Duitsland blijft Tweede Kamerlid Gert-Jan Segers zijn evangelie van positivisme verkondigen op Twitter. Volgens de rasoptimist is het goed nieuws dat het CBS welgeteld 0,5% groei over het tweede kwartaal van 2019 meldt. Maar gezien de context van deze cijfers klinkt het wat 'matig'.
Het optimisme van de partijleider van de ChristenUnie is wel wat dubbelzinnig omdat op het moment van schrijven steeds meer economische gegevens beschikbaar komen die suggereren dat de wereldeconomie vertraagt en dat op sommige plekken zoals Duitsland zelfs dreigt krimp.
Fijn dus dat Nederland een béétje groei noteert, maar wat is het waard als de voornaamste handelspartner Duitsland over drie maanden in recessie verkeerd? De cijfers zijn vandaag nog goed, dus 'waarom niet?' heeft Segers misschien gedacht. Maar laten we nu niet doen alsof "alles goed en wel is". Het klinkt een beetje als het "laten we eten en drinken en vrolijk wezen, want morgen sterven wij"-evangelie, dat van Segers.
Afijn, we moeten onszelf niet de put in praten, maar terwijl geruchten de ronde doen over de staat van de wereldeconomie is het helemaal niet onverstandig om de huidige data niet tot de eeuwige realiteit te verklaren en het feit te isoleren van haar context en het label "goed nieuws" erop te plakken. Nieuws is het feit van die groei natuurlijk wel, maar gezien de context is het op z'n hoogst matig en geen goed nieuws.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten