Gesnapt! Familie Kim had valse Braziliaanse paspoorten om Korea te kunnen ontvluchten

Geen categoriefeb 28 2018, 15:00
Want zelfs de meest meedogenloze dictator doet er goed aan een plan B achter de hand te houden.
Je kunt het Noord-Koreaanse regime van Kim Jong-Un - en dat van zijn vader Kim Jong-Il en grootvader Kim Il-Sung - gerust het meest gruwelijke op aarde noemen. Persoonlijke vrijheden hebben ze daar nog nooit van gehoord, contact of überhaupt kennis van andere landen heeft iedereen die niet tot de elite behoort niet, en als je een soldaat verkeerd aankijkt kunnen jij en je hele familie morgen voor altijd naar een concentratiekamp verkassen. Nee, het is daar nou niet bepaald een gezellige boel, zal ik maar als understatement concluderen.
Mede door dat totale gebrek aan kennis over de buitenwereld - de gemiddelde Noord-Koreaan denkt dat hij in het beste land ter wereld woont - is de kans op een revolutie tegen het communistische regime van Kim helaas uiterst klein. Zeg echter nooit nooit: je weet niet hoe een Noord-Koreaan een dictator vangt, en als het ondenkbare toch gebeurt en het volk voor je paleis met gouden toiletpotten staat, kun je maar beter een ontsnappingsplan hebben. En die gouden regel voor autoritaire leiders lijkt de familie Kim, in ieder geval in het verleden, te hebben gevolgd.
Naar nu bekend is geworden, hadden de huidige fopdictator Kim Jong-Un en zijn vader Kim Jong-Il in ieder geval van 1996 tot 2006 valse paspoorten, uitgegeven door Brazilië. De jonge Kim zou daar 'Josef Pwag' heten, en de oudere 'Ijong Tchoi'. Beide heren zouden in São Paulo geboren zijn, en dus de Braziliaanse nationaliteit hebben. De documenten zelf zouden door de Braziliaanse ambassade in Praag zijn uitgegeven, en authentiek zijn: het gaat hier niet om vervalsingen. Iemand in die ambassade heeft zijn zakken in de jaren '90 dus waarschijnlijk stevig kunnen vullen.
De vraag is natuurlijk: wat wilden ze met die paspoorten? Ze zouden in ieder geval twee keer zijn gebruikt om visa aan te vragen voor 'Westerse landen': welke landen dat zijn, blijft echter vooralsnog net zo mysterieus als Noord-Korea zelf. Erg vaak zijn ze dus niet gebruikt, en dat is ook best logisch: veel waarschijnlijker is dat de Kims ze achter de hand hielden voor het geval ze hun Marxistische hemel hals over de kop moesten verlaten. Slim.
Of dat plannetje nu nog zou werken, is echter nog maar de vraag. In de jaren '90, toen internettoegang en toegang tot media in het algemeen nog niet zo wijdverbreid waren, zouden de meeste mensen het duo waarschijnlijk niet herkend hebben. Dat is tegenwoordig wel anders: mede door de aandacht die zoonlief de laatste jaren op zich gevestigd heeft, moet hij wel naar een dorp in de Amazonejungle vluchten, wil hij mensen tegenkomen die hem niét meteen zouden herkennen als die gevaarlijke gek die de halve wereld wil opblazen. Wat dat betreft scheelt het dat hij de Braziliaanse nationaliteit al 'heeft'! Helaas is het document dus al 12 jaar geleden verlopen: toen zagen ze waarschijnlijk in dat het weinig waarde meer had, of zijn ze - wie weet - overgestapt op documenten van een ander land. Wie zal het zeggen?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten