Geweldig: Max Verstappen officieel tweede in Britse Grand Prix door tijdstraf Nico Rosberg

Geen categoriejul 10 2016, 21:00
Voor de tweede keer in twee races is Max Verstappen tweede geworden in de officiële uitslag.
Waar hij bij de Grand Prix van Oostenrijk ook als tweede finishte ging dat vandaag anders. Het 18-jarige racetalent kwam namelijk als derde over de streep.
Kort voor de finish werd echter al bekend dat de stewards naar video- en audiobeelden keken en luisterden van Nico Rosberg, die net voor Max op de tweede plek eindigde. Toen de versnellingsbak van de Mercedes-coureur niet goed functioneerde gaf zijn team hem namelijk een tip: de commentatoren van Sky F1 (dat is hoe ik de races kijk) gaven tijdens de race meteen aan dat dit in principe in strijd met de regels was. Teams mogen dit soort informatie namelijk niet zomaar doorgeven tijdens de race, dat mag alleen om te voorkomen dat de auto er helemaal mee ophoudt en/of de coureur crasht.
In het geval van Rosberg was er geen enkel gevaar voor hem of zijn bolide: hij reed weliswaar langzaam, maar dat betekent niet automatisch dat zijn auto er mee opgehouden was als het team niet had ingegrepen.
Dat zeiden de commentatoren van Sky tenminste. Naar nu blijkt waren de stewards het met ze eens:

Enkele uren na afloop van de Formule 1-race op Silverstone heeft de wedstrijdleiding Nico Rosberg (Mercedes) een tijdstraf van tien seconden gegeven. Zijn team instrueerde hem tijdens de race toen zijn bolide versnellingsbakproblemen kreeg. Deze instructies waren in strijd met de beperkingen die autosportorgaan FIA dit seizoen heeft opgelegd.

Natuurlijk kan Mercedes hier tegen in beroep gaan, maar de kans dat de Duitse renstal uiteindelijk gelijk krijgt is nihil. Het was voor iedereen duidelijk dat ze de regels hadden overtreden. Sterker nog, toen Max in de laatste rondes van de race op Rosberg inliep liet zijn team hem al weten dat de stewards onderzoek deden naar de handel en wandel van de Duitse coureur en diens team. Daarna leek Max het wat rustiger aan te doen.
Door zijn officiële tweede plek heeft Max nu 90 punten. Daardoor staat hij weliswaar nog steeds op de zesde plek in het Algemeen Klassement, maar zijn achterstand ten opzichte van Sebastian Vettel bedraagt nog maar een magere 8 punten. Teamgenoot Daniel Ricciardo staat slechts 10 punten voor op Max, en Kimi Raikkonen (net als Vettel van Ferrari) maar 16. Gezien het feit dat Max deze coureurs sinds zijn komst bij Red Bull Racing regelmatig achter zich laat zit er dus zeker een top vijf eindnotering in... en misschien zelfs wel een top drie.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten