Goed nieuws: consumenten geven weer meer geld uit dan een jaar geleden

Goed nieuws: consumenten geven weer meer geld uit dan een jaar geleden

Wel zo prettig.

Er is weer goed nieuws als het gaat om de Nederlands economie:

Consumenten zien de toekomst steeds zonniger in. In de maand maart hebben ze 1,9 procent meer besteed aan goederen en diensten dan in maart 2014, meldt het CBS vandaag. Verder is het vertrouwen van consumenten in mei licht toegenomen.

Ze hebben vooral meer besteed aan gas, huishoudelijke apparaten en woninginrichting.

Dat er meer geld aan gas is uitgegeven ten opzichte van een jaar geleden was onvermijdelijk, omdat maart dit jaar kouder was dan een jaar geleden. Maar het positieve aan dit verhaal is dat consumenten - mensen zoals jij en ik dus - meer geld zijn gaan uitgeven aan huishoudelijke apparaten en spullen voor de inrichting van het huis. En dat is niet alles:

Het CBS berichtte vorige week nog dat de winkels in woninginrichting in het eerste kwartaal de grootste omzetstijging in zeven jaar behaalde. Dat is in lijn met het herstel op de woningmarkt. Aan voedings- en genotmiddelen gaven consumenten 1,4 procent meer uit dan een jaar eerder.

Ten slotte gaven ze 0,8 procent meer uit aan diensten, zoals woninghuur, reizen met bus of trein, bezoek aan restaurant of kapper, en verzekeringen. Uitgaven aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen uit.

Ik ben dol op dit soort positieve berichten, omdat het laat zien dat we er met z'n allen weer voor gaan na jaren van economische depressie. We zijn weer bereid geld uit te geven. En ja, dat is wel zo prettig.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Lees meer over:
Economie CBS geld consumenten

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties