Goed nieuws: referendum over privacyschendende aftapwet komt in zicht
De aftapwet geeft de AIVD verregaande bevoegdheden om het internetgedrag van burgers te bespioneren. Tijd voor een referendum.
De aftapwet werd in februari met grote meerderheid van stemmen aangenomen door de Tweede Kamer. Verontruste burgers zijn het echter niet eens met de wet, die de inlichtingendiensten nóg ruimere bevoegdheden geeft om mensen te bespioneren op het internet. In totaal heeft de Kiesraad ruim 17 duizend handtekeningen binnengekregen met het verzoek tot een referendum over de privacyschendende wet.
Om ook daadwerkelijk een referendum af te dwingen, moeten de initiatiefnemers van de petitie van 4 september tot en met 16 oktober maar liefst 300.000 handtekeningen verzamelen. Dat is natuurlijk een stuk meer dan de 17.000 die nu zijn opgehaald, maar het is zeker geen onrealistische doelstelling. Wie zit er immers te wachten op de overheid die over je schouder heenkijkt om te zien welke sites je bezoekt?
Bovendien levert al die massale dataverzameling helemaal niets op. De meeste burgers houden zich niet bezig met het voorbereiden van terreuraanslagen, en het is dus volkomen onzinnig om hen in de gaten te houden. Inlichtingendiensten moeten zich juist richten op de risicogroepen - extremistische activisten, radicale moslims, dat soort types. Hoe vaak horen we niet na een aanslag dat de dader "bekend was bij de veiligheidsdiensten"? Dat mag dus nooit meer voorkomen. Inlichtingendiensten moeten niet meer mensen bespioneren, maar juist de verdachte types veel meer op de huid zitten.
Het is dus te hopen dat er genoeg handtekeningen worden opgehaald om een referendum af te dwingen over de aftapwet. Niet elke burger is een potentiële terrorist, en de overheid dient ons ook niet zo te behandelen.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties