Goedkope begrafenis regelen? Let goed op, want de prijzen kunnen per gemeente sterk verschillen

Goedkope begrafenis regelen? Let goed op, want de prijzen kunnen per gemeente sterk verschillen

Aan alles in dit leven hangt een prijskaartje, zelfs aan de dood. Het vinden van een laatste rustplaats hoeft echter geen geldverslindende affaire te worden als je goed oplet wáár je begraven wilt worden: de prijzen kunnen per gemeente heel sterk verschillen. Een beetje voorbereidend werk voordat de tijd daar is, kan op de dag des oordeels een hoop geld schelen.

Voor sommigen is het noodzaak, anderen vinden dat soberheid van de gang van zaken past. Hoe dan ook: het regelen van een goedkope begrafenis is een wens van vele Nederlanders. Toch is deze niet altijd even eenvoudig te realiseren vanwege de hoge grafkosten die een gemiddelde begraafplaats vraagt. Er is inmiddels een groot ruimtegebrek op de meeste locaties, maar toch zijn de onderlinge verschillen best groot. Kijk maar even mee op de zogenaamde Grafkostenmeter van Monuta.

Wie bijvoorbeeld in de Overrijsselse plaats Olst-Wijhe begraven wil worden, betaalt voor een graf €3.200 voor dertig jaar. Even verderop in Haaksbergen is het echter al veel goedkoper: daar zijn de totale kosten €1.378 voor 20 jaar. Ook in de andere provincies zijn er duidelijke verschillen te bemerken van gemeente tot gemeente. Voor Zeeland geldt dat je in Sluis €3.439 kwijt bent voor een graf voor 20 jaar, terwijl Hulst je slechts €1.131 laat betalen. Dat zijn nogal verschillen!

Soms kan het zelfs lonen binnen een gemeente de verschillende begraafplaatsen met elkaar te vergelijken. In een gemeente als Staphorst hanteren ze allemaal hetzelfde tarief, maar in Amsterdam lopen de prijzen sterk uiteen: op de St. Barbara-begraafplaats kost een graf €2.385 voor 20 jaar, terwijl de Rooms-Katholieke begraafplaatsen in Buitenveldert maar liefst €3.865 rekenen voor een stuk grond voor eenzelfde periode.

Met andere woorden: door nu alvast te onderzoeken waar begraven worden het goedkoopste is kan veel tijd én geld bespaard worden op het moment van de waarheid. Het loont dus de moeite hier een keer voor te gaan zitten.

 

Lees meer over:
overlijden dood uitvaarten graf

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer